Sari la conținut

Nu consumați acest fruct dacă luați medicamente. Vă puteți îmbolnăvi grav

Grapefruitul este deseori lăudat pentru efectele sale „miraculoase” în lupta cu kilogramele în plus, dar şi cu hipertensiunea. Cine s-ar fi aşteptat, însă, că acesta poate fi şi destul de periculos pentru sănătate.

Fructul opreşte acţiunea medicamentelor şi le împiedică să se descompună în ficat şi intestine, atenţionează specialiştii în domeniu. Potrivit cercetătorilor, sunt medicamente care interacţionează cu acest fruct. Printre medicamentele implicate în acest proces sunt unele luate pentru hipertensiune, cancer sau alte afecţiuni, care coboară nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, unele medicamente luate după transplanturi au arătat şi ele aceleaşi interacţiuni negative.

”Grapefruitul şi sucul său sunt interzise în spitalele din Vest tocmai pentru că faptul că modifică activitatea unor medicamente. El este un fruct indicat persoanelor care nu urmează tratamente medicamentoase. Dacă urmaţi un tratament cu medicamente hipotensoare, împotriva colesterolului, sau cu inhibitori de monoamino oxidanţi (pastile folosite în boli de tip Parkinson) şi, în general, orice fel de medicament este contraindicat atunci când consumăm acest fruct pentru că îi modifică activitatea, fie o sporeşte foarte mult, fie o anihilează şi în unele cazuri această asociere poate fi foarte periculoasă. Dacă luaţi un medicament pentru tensiune, de exemplu, şi consumaţi grapefruit, acesta poate potenţa activitatea tratamentului, iar tensiunea poate scădea până la colaps.

Grapefruitul interferează cu căile de detoxifiere şi modifică activitatea medicamentelor.

Este un citric foarte bun şi este foarte folosit în dietele de slăbit, însă este indicat doar persoanelor care nu urmează niciun fel de tratament.

Desigur, nu este bine nici să fumăm să consumăm alcool sau să stăm în medii poluate pentru că interferează şi cu acestea, deoarece el acţionează la nivelul citocromului P450 care este o familie de enzime de detoxifiere din ficat, cărora le modifică activitatea. Acţionează la nivel molecular, la nivelul căilor de detoxifiere din celulele hepatice”, a explicat prof. Gheorghe Mencincicopschi.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel