Din cuprinsul articolului
Nu poți să scapi de cancer dacă devii vegetarian sau dacă faci exerciții fizice, zilnic, însă poți să eviți un infarct sau un accident vascular cu mâncare sănătoasă și mișcare. Singura metodă dovedită care te poate ajuta să previi și bolile oncologice și pe cele de inimă este să te lași de fumat. Acestea sunt concluziile celor mai renumiți medici de la Viena.
Elena Oceanu
Oamenii de știință din întreaga lume caută metode prin care să controleze cei mai mari ucigași ai zilelor noastre: cancerele și bolile cardiovasculare. Dacă în cazul celor din urmă există soluții și de prevenire și de tratament, în cazul neoplasmelor nu s-a descoperit o cauză exactă, așa că nu prea există metode de prevenție.
Cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt cele de plămâni, sân, prostată și colon, potrivit Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, Coordonatorul Centrului de Excelență în Oncologie al Wiener Privatklinik.
Renumitul oncolog a atras atenția și asupra faptului că, în ultimul timp, a devenit destul de frecvent și cancerul pancreatic, o boală agresivă, foarte dificil de tratat. „Dacă în cazul cancerului pulmonar care era, de asemenea, greu de tratat, s-au descoperit tratamente care oferă o supraviețuire de lungă durată, în cazul celui pancreatic, nu avem foarte multe opțiuni de tratament, iar boala a devenit din ce în ce mai răspândită. Cancerul de pancreas se pare că are legătură cu stilul de viață, cu obezitatea, mai exact, și nu s-au făcut pași importanți în tratarea bolii,” a spus prof. Zielinski, pentru Doctorul Zilei.
Despre cancerul pulmonar, medicul a spus că datorită imunoterapiei, rata de supraviețuire a crescut la 40%, ceea ce e un lucru incredibil. Cancerele de sân și de prostată se pot trata, de asemenea, mai ales dacă sunt descoperite cât mai devreme.
„Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez este faptul că în țările din Europa de Est este des întâlnit, la femeile tinere, și cancerul de col uterin care este foarte agresiv. Acesta apare din cauza infecției cu HPV care poate fi prevenită prin vaccinarea anti-HPV. De asemenea, am constat și o creștere a numărului de cazuri de cancere orale cauzate de HPV, atât la femei cât și la bărbați, din cauza schimbării comportamentelor sexuale,” a completat medicul oncolog.
Deși se vorbește foarte mult despre influența alimentației asupra dezvoltării cancerului, prof. Christoph Zielinski susține că niciun studiu nu a arătat că un anumit aliment duce la apariția cancerului. Singurul lucru dovedit este că fumatul cauzează 90% din cancerele pulmonare.
”Sunt aceste povești în țările cu resurse limitate ca oamenii să-și schimbe dieta pentru că e cel mai simplu mod să faci populația să creadă că poate face ceva fără să fie nevoie ca Guvernul să le plătească medicamentele. Nu funcționează așa. Nu avem interdicții în ceea ce privește alimentația, avem recomandări și acestea sunt ca dieta să fie bogată în fructe, legume, fibre dar trebuie să ducem o viață normală, nu trebuie să trăim ca și cum am fi condamnați să murim, nu putem evita chiar totul. Zahărul, însă ar putea pune probleme dar încă se fac studii pe această temă,” a conchis medicul.
Dacă în cazul cancerului, alimentația nu are niciun efect, pentru inimă e primordială. Renunțarea la fumat, reducerea cantității de carbohidrați și exercițiile fizice pot preveni apariția aterosclerozei, o afecțiune care duce la îngustarea și înfundarea vaselor de sânge și în final la infarct sau AVC.
„Arterele transportă sângele în tot organismul și dacă sunt afectate de ateroscleroză și fluxul de sânge către anumite organe este limitat, este o situație critică pentru inimă și creier. Dar și alte organe pot fi afectate precum rinichii sau picioarele. Pe măsură ce vasele se îngustează se poate ajunge la ocluzie și așa apare atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau necroza picioarelor,” a explicat prof. Martin Schillinger, expert în medicină internă, cardiologie și angiologie.
Potrivit cardiologului, pacienții la risc ar trebui identificați și tratați înainte să se ajungă la îngustarea arterelor. În acest scop, se recomandă schimbarea stilului deviață: stoparea fumatului, exercițiile fizice, scădere în greutate și anumite medicamente anticoagulante. Sun tratate hipertensiunea, diabetul, colesterolul.
„Avem pacienți, mai ales din Estul Europei, care vin târziu și care au deja simptome sau care au suferit un infarct sau au dureri în piept la efort. Dacă există un blocaj, trebuie să intrăm în arteră cu un cateter, în timp ce pacientul e ușor sedat. El nu simte nimic pentru că în interiorul vaselor de sânge nu există nervi, altfel ne-ar durea fiecare bătaie a inimii. Cu un fir foarte subțire ajungem la blocaj și instalăm un stent, adică un tub care deschide artera și sângele va curge normal. După această procedură, corpul va reacționa și va înfunda acest stent (stenoză). Acum 15-20 ani trebuia să schimbăm stentul. Acum, avem alt tip de stenturi care au pe ele un mdicament care împiedică stenoza și nu mai trebuie schimbat niciodată,” a completat prof. Schillinger.
Trebuie reținut că stentul nu vindecă boala ci repară blocajul, așa că pacientul trebuie să ia medicamente și să aibă un stil de viață sănătos pentru că altfel poate apărea un alt blocaj, în altă parte.
„În fiecare zi facem între șase și opt astfel de proceduri și astăzi, putem pune un diagnostic în 8-10 minute. Facem puncția, mergem la inimă, facem toate măsurătorile și încheiem. Dacă e necesar, punem un stent și durează cam o jumătate de oră. Este foarte elegant. După procedură pacientul poate merge acasă,” a mai spus medicul cardiolog.
Chiar dacă e recomandat să ajungi la doctor cu 10 ani înainte să apară simptomele, dacă te știi cu diabet, cu colesterol, hipertensiune și ai un istoric familial de boli cardiovasculare, semnele de alarmă care anunță un blocaj al arterelor sunt următoarele: „Dacă e un blocaj la inimă, pacientul simte dureri în piept,ca și cum are un elefant pe piept, scurtarea respirației, mai ales în timpul exercițiilor, însă 20% dintre pacienți nu au niciun fel de simptome și fac infarct ca prim semn. De aceea, prevenția și screeningul sunt foarte importante. Nu poți aștepta să apară simptomele. 1-2 % dintre pacienți nu au niciun simptom de infarct și mor subit”, a atras atenția medicul austriac.
Femeile au simptome diferite, în multe cazuri și de aceea ajung târziu la doctor, chiar la 2-3 zile după infarct și spun că se simt rău de la stomac, transpiră mai mult.
Cei mai importanți factori de risc sunt diabetul, obezitatea, hipertensiunea, colesterolul crescut și sexul masculin, pentru că bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boli cardiovasculare. „Factorii de risc pot fi evitați dacă renunți la fumat, faci exerciții fizice, reduci consumul de carbohidrați, îți menții o greutatea sănătoasă. De asemenea, e bine să îți crești masa musculară pentru că mușchii consumă zahărul, dacă ai multă grăsime, zahărul rămâne în sânge și distruge nervii, ochii, rinichii și vasele de sânge, ducând la infarct sau AVC,” a conchis prof. Martin Schillinger.
Potrivit medicului, colesterolul crescut nu e atât de periculos cum se crede. În multe cazuri e genetic și dacă pacientul nu are și alți factori de risc precum diabet, hipertensiune sau obezitate, nici nu trebuie tratat.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…