Sari la conținut

Cum sa nu aducem virusurile in casa. Ce ne sfatuiesc expertii sa facem cu pachetele pe care le aducem in interior. Trebuie sa dezinfectam tot?

Teama de COVID-19 naste tot felul de probleme si de intrebari. Asa ca nu, nu-i de mirare ca sunt oameni care se gandesc sa lase timp de trei zile in garaj sau in portbagaj produsele alimentare cumparate, de teama sa nu se infecteze cu coronavirusul aflat pe suprafata ambalajelor. Dar este inutil si ridicol, scrie Science Alert.

Mitul fals al „carantinei alimentelor”

Pe langa faptul ca metoda amintita implica riscuri pentru siguranta produselor, este si reteta pentru dezastru, subliniaza site-ul citat.

Nu exista nicio dovada ca virusul se poate transmite prin alimente. Cel mai mare risc atunci cand cumperi produse alimentare este legat de faptul ca in magazin te afli in preajma altor persoane.

Acesta idee a „carantinei alimentelor” porneste, totusi, de la un adevar stiintific, pentru ca se stie ca rezistenta virusului se reduce la aproximativ opt ore in conditiile de temperatura mai mare, cum este cea din casa. Insa aceasta premisa presupune ca toate magazinele alimentare sunt infestate si simpla atingere a produselor te-ar imbolnavi, ceea ce este complet fals. Si atunci, se pune intrebarea:

Chiar trebuie sa dezinfectezi toate cutiile si pungile alimentelor?

Raspunde Donald Schaffner, microbiolog si expert in siguranta alimentelor la Universitatea Rutgers: „Cred ca un asemenea sfat nu are nicio baza stiintifica. Daca te temi ca suprafata ambalajelor produselor alimentare ar putea fi contaminata, iti sugerez sa te speli pe maini sau sa le stropesti cu dezinfectant inainte de a atinge orice aliment pe care l-ai scos din aceste ambalaje. Si ghici ce, spalarea mainilor inainte de a manca este cel mai bun obicei, chiar si cand nu ne aflam intr-o pandemie!”.

Totodata, Schaffner demonteaza inca un mit: spalarea produselor cu sapun. Sapunul nu trebuie in niciun caz folosit pentru a spala produsele alimentare, pentru ca poate provoca ameteli, dureri de cap si diaree daca este ingerat, chiar si intr-o cantitate mica, atrage atentia expertul.

Recomandarile stiintifice, inclusiv cele emise de FDA (Food and Drug Administration), sustin spalarea insistenta cu apa rece a fructelor si legumelor proaspete.

Citeste continuarea…

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel