Noutățile revoluționare în tratarea psoriazisului

În ultimii ani a apărut o terapie revoluționară care curăță perfect placa de sporiazis, însă pacienții trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a beneficia, gratuit, de acest tratament.

Elena Oceanu
Psoriazisul este o boală autoimună ce apare ca urmare a creșterii exagerate a celulelor și se manifestă prin leziuni îngroșate, rozalii-albicioase la nivelul pielii. Petele au diverse dimensiuni și apar în special la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, membrelor și pe spate, și sunt însoțite de mâncărime, îndeosebi la debutul bolii. În formele ușoare, poate fi ameliorat cu unguente, creme și alte tratamente, însă, în cazul formelor mai grave, e nevoie de imunosupresoare și tratamente biologice.
”Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie și cu componență autoimună recidivantă. Se tratează în multe feluri în funcție de importanța leziunilor de pe corp sau de importanța pe care pacientul o dă bolii lui/ de calitatea vieții. Când leziunile sunt relativ mici, întinse pe arii mici se folosesc tratamente locale :corticoizi topici, gudroane topice, salicilați sau analogi de vitamina D , sau amestecuri din acestea aplicate pe piele. Când leziunile sunt mai extinse se poate face terapie cu raze ultraviolete, sau tratamente pe cale orală cu retinoizi sau metotrexat sau calcipotriol”, explică dr. Anca Zbranca Aghiniţei, de la Universitatea de Medicină Gr.T. Popa din Iași, medic la Clinica Roderma.
Când boala este foarte extinsă sau când cuprinde și articulațiile și toate aceste tratamente au fost încercate și nu mai sunt eficiente sau au deja efecte secundare se trece la „terapia biologică” inovația ultimilor două decenii. ”Aceste medicamente de fapt mai multe molecule (adalimumab, etanercept, ustekinumab, etc , cu efect asemănător ) se obțin numai după o evaluare extrem de documentată a pacientului, sunt gratuite, plătite dintr-un program național, și doar medicii dermatologi pot decide care sunt pacienții care pot beneficia de terapie”, adaugă dr. Anca Zbranca.
Pacienții care nu au asigurare de sănătate și vor să facă terapia trebuie să plătească 1000 de dolari pe lună.

”Pentru pacienții asigurați, terapia este decontată integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după ce medicul dermatolog face un dosar detaliat. Condițiile de eligibilitate sunt următoarele: pacientul să fie cunoscut cu o formă de psoriazis moderat severă, de cel puțin doi ani, să nu sufere de hepatita B sau C, tuberculoză sau tumori și să fie sub stricta supraveghere a medicului dermatolog. Medicul depune apoi dosarul la Casă și acolo o comisie îl aprobă sau îl respinge. Terapia biologica este unul dintre cele mai transparente si corecte lucruri care se fac in medicină”, a declarat dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

Factorii care agravează psoriazisul

Deşi cauzele psoriazisului nu sunt cunoscute, maoritatea specialiştilor susţin că afecţiunea este ereditară. Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei cu această boală. În orice caz, nu este clar dacă factorii genetici acţionează singuri în determinarea bolii sau dacă există şi alţi factori personali sau de mediu care au şi ei un rol în declanşarea bolii.
Printre factorii care pot agrava psoriazisul se numără:
Stresul. Viaţa stresantă e una dintre cele mai frecvente cauze care duc la apariţia psoriazisului, mai ales în cazul tinerilor, spune medicul Mircea Tampa, dermatolog la Spitalul Clinic dr. „Dr. Victor Babeș”. Calitatea vieţii celor afectaţi scade simţitor. Pentru a ţine sub control boala, medicii recomandă folosirea tehnicilor de relaxare şi concentrarea pe lucrurile pozitive din viaţă.
Alergiile. Alergiile pot fi responsabile de trecerea bolii dintr-o fază uşoară în una severă. La persoanele alergice scade capacitatea organismului de filtrare a unor particule din aerul atmosferic şi astfel se formează produşi chimici alergeni, care favorizează apariţia psoriazisului.
Pastilele de inimă. Şi medicamentele pot fi “vinovate” de apariţia sau agravarea bolii. “Cele mai incriminate sunt medicamentele de inimă şi cele de tensiune din clasa beta-blocantelor (propranolol), cele pentru bolile sistemului nervos (sărurile de litiu), cele care scad imunitatea (corticoterapia sistemică)”, detaliază Mircea Tampa.
Infecţiile. Infecţiile căilor respiratorii superioare (faringita, amigdalita, sinuzita) cauzate de streptococi duc la apariţia unor forme de psoriazis caracterizate prin plăci mici, numeroase şi de dimensiuni mai mici de un centimetru.
Hormonii. Factorii hormonali influenţează apariţia psoriazisului, ceea ce face ca boala să apară sau să se agraveze la pubertate sau la menopauză. “Tot din cauza hormonilor, sarcina determină o ameliorare temporară a bolii, iar alte afecţiuni (inclusiv cele endocrine) care cauzează hipocalcemie (nivelul scăzut al calciului în organism) pot agrava psoriazisul”, explică medicul Mircea Tampa.
Tutunul. Fumatul este unul dintre factorii agravanţi ai psoriazisului pustules, o formă ce afectează în special palmele şi tălpile. “Se produc modificări la nivelul pielii din cauza substanţelor din tutun, ale căror molecule dau o reacţie autoimună”, arată medicul.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: