Sari la conținut

Noul sector amenințat de inteligența artificială: cine va rămâne fără loc de muncă?

inteligenta artificiala
sursa foto: futureoflife.org
Predictii AI 2025

Dezvoltarea inteligenței artificiale ( IA) a avut un impact asupra mai multor aspecte ale vieții. Caracterul său practic promite rezolvarea rapidă și eficientă a problemelor cotidiene, dar reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa anumitor tipuri de locuri de muncă care ar deveni caduce prin utilizarea acesteia.

Deși există diverse predicții cu privire la viitorul IA, inclusiv predicția lui Bill Gates conform căreia doar trei locuri de muncă vor supraviețui avansului acestei tehnologii cu impact puternic, efectele acesteia devin din ce în ce mai concrete.

Care va fi următorul loc de muncă care va dispărea din cauza IA?

inteligenta artificiala
sursa foto: futureoflife.org

Conform unei noi cercetări, IA va avea un impact puternic asupra profesiei de redactor. Meseria de scriitor ar putea fi amenințată și aproape de dispariție în fața sofisticării acestei tehnologii avansate.

Inteligența artificială generativă poate spori creativitatea scriitorilor individuali, dar reduce noutatea colectivă a relatărilor, conform unei cercetări la care au participat aproape 900 de voluntari.

Studiul este publicat în revista Science Advances și avertizează că, deși AI poate spori creativitatea individuală, aceasta poate duce, de asemenea, la o pierdere a noutății comune: conform experimentelor din lucrare, povestirile asistate de IA conțineau mai multe asemănări între ele și erau mai puțin variate și diverse.

Prin urmare, subliniază autorii în articolul lor, recurgerea la povestirea asistată de inteligența artificială diminuează în cele din urmă creativitatea colectivă a tuturor povestirilor. Dacă industria editorială ar adopta mai multe povești inspirate de IA generativă, acestea ar fi mai puțin unice în ansamblu și mai asemănătoare între ele.

Cum a fost realizat studiul

Pentru a ajunge la concluzii, cercetătorii de la University of Exeter și University College London (UCL) din Regatul Unit au însărcinat 300 de participanți să scrie o micropovestire scurtă, de opt fraze, pentru un public țintă de tineri adulți.

Aceștia au fost repartizați în trei grupuri: unui grup nu i s-a permis să primească ajutor din partea AI; un al doilea grup a putut utiliza ChatGPT pentru a furniza o singură idee de pornire de trei fraze; iar al treilea a putut alege până la cinci idei generate de AI pentru inspirație.

Oamenii de știință au recrutat apoi 600 de persoane pentru a judeca calitatea poveștilor, evaluând noutatea acestora, adică dacă au făcut ceva nou sau neașteptat, și „utilitatea” lor, adică dacă au fost adecvate pentru publicul țintă și dacă ideile ar putea fi dezvoltate și publicate.

De asemenea, participanții au autoevaluat creativitatea poveștilor lor prin parametri precum noutatea și plăcerea emoțională.

Care au fost rezultatele

Între timp, echipa a determinat creativitatea inerentă a scriitorilor folosind o sarcină de asociere divergentă (DAT) și a constatat că scriitorii cei mai creativi – cei cu cele mai mari scoruri DAT – au beneficiat cel mai puțin de ideile generate de IA, explică un comunicat Exeter.

În schimb, scriitorii mai puțin creativi au înregistrat o creștere mai mare a creativității: accesul la cinci idei AI a îmbunătățit noutatea cu 10,7% și utilitatea cu 11,5% în comparație cu cei care nu au folosit idei AI. S-a constatat că poveștile lor au fost cu până la 26,6% mai bine scrise, cu până la 22,6% mai amuzante și cu până la 15,2% mai puțin plictisitoare.

Care este influența inteligenței artificiale asupra scrisului?

IA „profesionalizează” poveștile, făcându-le mai plăcute, cu mai multe posibilități de răsturnări de situație, mai bine scrise și mai puțin plictisitoare, rezumă autorii. Cu toate acestea, această tehnologie stimulează creativitatea individuală în detrimentul unui conținut mai puțin variat.

Cercetătorii au utilizat, de asemenea, interfața de programare a aplicațiilor OpenAI pentru a calcula gradul de similitudine dintre povești. Aceștia au constatat o creștere cu 10,7% a similarității în rândul scriitorilor ale căror povești au utilizat o idee generativă a IA, comparativ cu grupul care nu a făcut-o.

Oliver Hauser, de la Exeter, rezumă că acesta este un prim pas în studiul unei întrebări fundamentale pentru tot comportamentul uman: cum afectează AI-ul generativ creativitatea umană? „Rezultatele noastre oferă o perspectivă asupra modului în care AI-ul generativ poate spori creativitatea”, spune el.

Anil Doshi de la UCL adaugă: „Deși aceste rezultate indică o creștere a creativității individuale, există riscul ca noutatea colectivă să se piardă. Dacă industria editorială ar adopta mai multe povești generative inspirate de AI, rezultatele noastre sugerează că poveștile ar fi mai puțin unice în ansamblu și mai asemănătoare între ele.”

Sursă: EFE

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel