Din cuprinsul articolului
Noul protocol de tratament pentru Covid-19 include atât informații importante despre administrarea medicamentelor deja existente, cât și despre îngrijirea la domiciliu a persoanelor cu forme ușoare sau mai avansate. Această inițiativă are scopul de a oferi locurile din spital persoanelor care au într-adevăr nevoie de asistență medicală de specialitate și care suferă de o formă gravă.
Nu au existat, până la acest document, recomandări clare şi oficiale pentru tratarea formelor uşoare şi medii la domiciliu, în aşa fel încât medicul de familie să fie mai bine orientat, la fel ca cel de spital. Acum, lucrurile sunt mult mai clare”, a afirmat Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, potrivit Adevărul.
O modificare foarte importantă, menționată în noul protocol, ar fi aceea că persoanele asimptomatice nu ar trebui să administreze niciun fel de tratament. Deși pot risca dezvoltarea unor simptome ulterioare, automedicația a pus în pericol sănătatea multor persoane. Asimptomaticii urmau un tratament când, de fapt, nu aveau simptome pe care să le trateze.
De asemenea, antibioticele nu se administrează preventiv! Acestea sunt inutile in infecțiile virale, iar persoanele care îl administrează în acest scop riscă dezvoltarea reacțiilor adverse.
Tratamentul pentru Covid-19 reprezintă, de fapt, ameliorarea simptomelor (în cazul formelor ușoare). În acest caz, ibuprofenul a revenit în schema de tratament. Acesta se recomandă pentru febră, tuse și atenuarea durerilor.
ASIMPTOMATICI: nu se recomandă tratament
FORMĂ UȘOARĂ (pacient internat): Un antiviral disponibil. Profilaxie anticoagulantă recomandată în cazul în care nu au tratament anticoagulant deja în curs pentru alte indicații. Tratamentul se recomandă în funcție de evoluția pacientului.
FORMĂ MEDIE (pneumonie fără criterii de severitate): Antivirale de administrat cât mai precoce. Anticoagulante – profilaxie sau terapie. Dexametazonă (sau metilprednisolon) 10 zile. Tratamentul se recomandă în funcție de evoluția pacientului.
SEVERĂ/CRITICĂ: Antivirale (rol clinic discutabil dincolo de 12-14 zile de la debutul simptomelor; se menține indicație epidemiologică) + anticoagulant – profilaxie sau terapie + dexametazonă (corticoid), 10 zile sau în funcție de evoluție + imunomodulare în cazuri selectate În indicații selective: plasmă de convalescent, antibiotice. Tratamentul se recomandă în funcție de evoluția pacientului.
Protocolul integral, detaliat, se poate vizita aici, conform ORDINULUI nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…