Categories: Ştiri sănătate

Noul program național de îngrijiri paliative

România se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește îngrijirea paliativă, oferind în prezent acoperire doar pentru mai puțin de 20% din pacienții care au nevoie de aceste servicii. În toată țara există aproximativ 3.300 de paturi destinate pacienților cu afecțiuni grave, în timp ce peste 176.000 de adulți și copii au nevoie de îngrijire paliativă.

Specialiștii prezenți la conferința Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative au subliniat necesitatea extinderii îngrijirii la domiciliu, pentru că mulți pacienți preferă să fie tratați acasă, iar costurile sunt mai reduse decât în spitale. Se estimează că, din anul viitor, va fi implementat un nou program național de îngrijiri paliative, care va sprijini îngrijirea la domiciliu, în ambulatoriu sau în spitalizarea de zi.

Mihaela Dumitrache, psiholog, într-o intervenție pentru RADOR: Îngrijirea paliativă în acest moment în România n-ar trebui să mai fie la început, dar încă este o nevoie de a dezvolta, și nu de a dezvolta îngrijirea paliativă în unități cu paturi, ci a dezvolta îngrijirea paliativă la domiciliul pacienților, pentru că acolo costurile sunt mult mai mici, iar oamenii doresc, și mai mult de 80% din cei diagnosticați cu boli limitatoare de viață își doresc să fie îngrijiți în patul lor, în casa lor.

Probabil, de la începutul anului viitor, va intra în vigoare noul program național de îngrijiri paliative, care va oferi un cadru financiar mai bun dezvoltării acestui tip de serviciu – îngrijirea paliativă la domiciliu, în ambulatoriu sau în spitalizare de zi.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a propus recent includerea îngrijirii paliative între programele naționale de sănătate, astfel încât aceste servicii să poată fi decontate de CNAS, oferind un cadru financiar mai bun pentru dezvoltarea lor.

Recent Posts

O nebunie! Asta spune prima literă a numelui tău despre caracterul tău? Vei fi surprins!

Te-ai întrebat vreodată ce dezvăluie prima literă a numelui tău despre tine? Nu, nu este…

11 minute ago

5 dispozitive care îți cresc în secret costurile cu energia electrică: Sfaturi pentru o factură mai mică la electricitate

Ați observat că factura dvs. de energie electrică crește constant fără a crește utilizarea aparatelor…

41 de minute ago

7 dintre cele mai toxice produse din frigiderul tău, care sunt mortale după data de expirare

Cu toții avem acasă alimente care expiră ocazional, dar le consumăm în continuare. De multe…

o oră ago

PONTURI. Cum să-ți pregătești casa pentru sezonul rece. Va fi obligatoriu pentru cei care stau la bloc

Pentru că ne mai desparte de iarnă doar o lună şi o săptămână, este timpul…

2 ore ago

„Testul laser” – noua metodă revoluţionară de depistare a demenţei

Cercetătorii spun că această nouă tehnologie de pionerat în medicină ar putea revoluţiona modul în…

2 ore ago

Boala mortală care i-a chinuit pe faraoni, eradicată după 100 de ani

Egiptul a fost certificat ca fiind „liber de malarie” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii…

2 ore ago

Citeste si: