Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat o nouă variantă de coronavirus drept „îngrijorătoare” și a numit-o Omicron, potrivit BBC.
A avut un număr mare de mutații, iar dovezile timpurii au sugerat un risc crescut de reinfecție, a spus OMS.
A fost raportată pentru prima dată la OMS din Africa de Sud pe 24 noiembrie și a fost identificată și în Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel.
Un număr de țări au decis acum să interzică sau să restricționeze călătoriile către și dinspre Africa de Sud.
Călătorii din Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini nu vor putea intra în Regatul Unit decât dacă sunt cetățeni britanici sau irlandezi sau rezidenți ai Regatului Unit.
Oficialii americani au declarat că zborurile din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi vor fi blocate, reflectând măsurile anterioare luate. Măsurile vor intra în vigoare de luni.
De asemenea, țările UE și Elveția au oprit temporar zborurile către și dinspre unele țări din Africa de Sud.
Nu este neobișnuit ca un virus să se schimbe sau să se modifice în timp. O variantă de virus devine o variantă de îngrijorare atunci când acea mutație ar putea afecta lucruri precum transmisibilitatea, virulența sau eficacitatea vaccinurilor.
Vineri, OMS a declarat că numărul cazurilor acestei variante, denumită inițial B.1.1.529, pare să crească în aproape toate provinciile Africii de Sud.
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a declarat organismul ONU de sănătate publică într-un comunicat.
Se spunea că „prima infecție confirmată cunoscută cu B.1.1.529 a fost de la un specimen recoltat pe 9 noiembrie”.
OMS a spus că va dura câteva săptămâni pentru a înțelege impactul noii variante, în timp ce oamenii de știință au lucrat pentru a determina cât de transmisibilă este.
Un oficial de top în domeniul sănătății din Marea Britanie a avertizat că vaccinurile vor fi „aproape sigur” mai puțin eficiente împotriva noii variante.
Dar profesorul James Naismith, un biolog structural de la Universitatea din Oxford, a adăugat: „Este o veste proastă, dar nu este ziua apocalipsei”.
El a spus că mutațiile în variantă sugerează că se poate răspândi mai repede – dar transmisibilitatea „nu este la fel de simplă precum „acest aminoacid”” și a fost determinată de modul în care mutațiile au lucrat împreună.
Doar aproximativ 24% din populația Africii de Sud este complet vaccinată, ceea ce ar putea stimula o răspândire rapidă a cazurilor acolo, a declarat vineri pentru BBC Dr Mike Tildesley, membru al grupului Scientific Pandemic Influenza Modeling (Spi-M).
Între timp, șeful american pentru boli infecțioase, doctorul Anthony Fauci, a spus că, deși rapoartele privind noua variantă au scos „steagul roșu”, este posibil ca vaccinurile să funcționeze în continuare pentru a preveni bolile grave.
„Până când nu este testat corespunzător… nu știm dacă se sustrage sau nu anticorpii care vă protejează împotriva virusului”, a spus doctorul Fauci pentru CNN.
O „variantă de îngrijorare” este modalitatea OMS de a clasifica mutațiile covid, iar cele încadrate în această categorie reprezintă un risc real pentru populație.
Decizia adaugă greutate îngrijorării științifice tot mai mari cu privire la potențialul acestei noi variante, dar nu schimbă niciunul dintre fapte.
Varianta are o colecție uluitoare de mutații despre care se crede că îi sporesc capacitatea de a se răspândi și de a ocoli o parte, dar nu toate, din protecția împotriva vaccinurilor.
Cu toate acestea, încă nu avem date clare din lumea reală.
Nu știm sigur că se răspândește mai repede, face vaccinurile sau medicamentele mai puțin eficiente sau dacă duce la boli mai severe.
Tot OMS i-a dat un nume și a pus capăt zilelor de speculații că am ajunge în poziția ușor ridicolă de a numi noua variantă „varianta Nu”.
Au existat chiar argumente cu privire la pronunția corectă a literei grecești Nu (din punct de vedere tehnic este un „Nee”).
În schimb, puteți garanta că vom vorbi mult despre Omicron în săptămânile următoare.
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…