Din cuprinsul articolului
Noua tulpină a coronavirusului care afectează întreaga lume și cu precădere Marea Britanie, naște controverse privind existența ei și în România.
”Dacă noua tulpină este detectată în Australia care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România. Doar că noi nu o putem detecta. Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să-l detectăm. Iar prin politica actuală cu scăderea numărului de teste și de minimizare a infecției este foarte puțin probabil să detecăm. Am pierdut controlul epidemiologic, și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin îl pierdem”, explică epidemiologul Octavian Jurma.
”Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav”
„Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infectioasă, dar si o creștere de 50% a vitezei de infectare e suficienta pentru a produce cresteri accelerate cum se observa deja in Anglia. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează. Această accelerație face ca viteza să crească, iar viteza o măsurăm prin numărul de cazuri. Ne-am pierdut bunul obicei din primul val să reacționăm anticipativ. Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav. Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, a mai spus medicul Octavian Jurma pentru Gândul.
Adrian Marinescu: Până în momentul de față nu putem spune că a ajuns și la noi
Pe de altă parte, medicul infecționist Adrian Marinescu susține că nu există, până în acest moment, dovezi științifice potrivit cărora virusul a ajuns în România, ”însă aceste cazuri de import prezintă un risc real”.
”Până în momentul de față, nu putem spune că a ajuns și la noi. Nu avem dovezi. E adevărat că aceste cazuri de import prezintă un risc real. Deci, e de așteptat, indiferent de măsurile care sunt luate, să ajungă în final și în România. Altfel mi-aș pune problema. Virusul oricum suferă, de cele mai multe ori, mutații minore, cam în orice moment. Faptul că vorbim de o nouă tulpină, nu e ceva nou. Trebuie să ne gândim că și în China la un anumit moment dat a fost o altă tulpină, și în Spania, au fost mai multe variante în timpul pandemiei. Nu vorbim de o variantă virală care să fie, din fericire, mai agresivă, adică să dea mai multe forme severe și o mortalitate mai mare. Dar, din păcate, se transmite mai ușor. Ceea ce înseamnă că putem avea mai multe infectări”, a declarat Adrian Marinescu.