Sari la conținut

Nouă substanțe toxice care distrug tiroida

Tiroida este o mică glandă, în formă de fluture, localizată în partea de jos a gâtului, care controlează hormonii și reglează metabolismul.

Toxinele cele mai periculoase

În 2013, un studiu aprobat de Institutul Național de Sănătate a Statelor Unite ale Americii a aratat că toxinele din mediu afectează negativ sănătatea tiroidei. Iată care sunt cele mai periculoase toxine!

1.Compuși bifenili policlorurați (PCB) – deși aceste substanțe toxice au fost interzise în anii 1970, se găsește încă în mediul înconjurător. La noi in tara, bifenilii policlorurati au fost folositi pe scara larga. Neutralizarea acestor compusi chimici ridica probleme mari, ca pentru toate tarile lumii, si tocmai de aceea modul in care decurge acest proces necesita o atentie deosebita.
In Romania, compusii bifenil policlorurati se gasesc in mod special in condensatoarele de putere din instalatiile de distributie.

2. Soia – este un aliment modificat genetic care inhibă utilizarea iodului de organism, ceea ce folosește tiroida.

3. Metalele grele – specialiștii spun că toxicitatea metalelor grele favorizează apariția bolilor tiroidiene.

4. Acidul Perfluorooctanoic (PFOA) – este un chimical care se găsește în ambalajul mâncării și în teflon.

5. Halogeni – consumați prin intermediul alimentelor, apei și a medicamentelor inhibă utilizarea iodului de tiroidă.

6. Pesticide – specialiștii avertizează că 60% dintre pesticide afectează negativ tiroida și pierdea în greutate.

7. Substanțe ignifuge, precum bifenilul polibromat (PBB) sau eterul difenil – aceste chimicale se găsesc în componentele televizoarelor, compoziția mobilierului, covoarelor și a monitoarelor de calculator.

8. Dioxine  – sunt dăunătoare pentru sistemul endocrin. Aceşti compusi se găsesc în cantitate mare în sol şi alimente, în special peşte, carne şi produse lactate.

Cantităţi foarte mici sunt prezente şi în aer, apă şi plante.

9. Perclorați – se găsesec în apă și în hrană. Aceștia inhibă producția de hormoni tiroidieni.

Triclosanul – adăugat în produsele antibacteriene, are un impact negativ asupra tiroidei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel