Nouă semne că ai avut deja Covid. Pot apărea la câteva luni de la boală

Ai avut deja Covid? Majoritatea oamenilor știu care sunt cele trei simptome principale ale infecției cu noul coronavirus –  febră, tuse, pierdere sau schimbarea simțului mirosului sau gustului.

Cei mai mulți dintre cei infectați experimentează cel puțin unul dintre aceste simptome, potrivit experților în sănătate. Însă, există și persoane asimptomatice. Cum știi dacă ai avut deja boala și poți face un test de anticorpi? Există simptome care pot apărea chiar și la câteva luni după lupta cu virusul.

1. O răceală mai ”rea” ca de obicei

Nu este ceva neobișnuit să răcești, mai ales în această perioadă de tranziție de la rece la cald. Dar dacă te-ai confruntat cu o răceală la sfârșitul anului 2019 sau 2020-2021, există șansa că răceala să fi fost, de fapt, COVID-19. O modalitate de diferențiere este că infecția cu SARS-CoV-2 poate persista în jur de 2 săptămâni sau mai mult, în timp ce o simplă răceală durează, de obicei, doar câteva zile. Și, spre deosebire de răceală, COVID putea provoca febră și scurtarea respirației.

2. Scurtarea respirației

Acest lucru nu este de obicei un simptom al răcelii sau al gripei, dar senzația că nu poți respira sau că nu-ți ajunge aerul este obișnuită în cazurile de COVID-19. Este posibil să fi crezut că ai bronșită, pe care COVID-19 o poate provoca. Sau s-ar fi putut simți ca fiind anxietate sau un atac de panică. Dar în cazul COVID, scurtarea respirației durează mai mult decât un atac de panică. De asemenea, vine cu simptome asemănătoare gripei.

3. Tuse persistentă

Dacă ai avut o tuse uscată care a durat mult până a dispărut, ar fi putut fi un simptom al COVID-19. Ar fi fost diferit de o tuse cauzată de o răceală. Ar fi început ușor, dar s-ar fi înrăutățit în următoarele 5 până la 7 zile.

4. Ochi roșii, înlăcrimați

De-a lungul pandemiei, ni s-a spus să ne spălăm pe mâini des și să evităm să ne atingem fața. Un motiv pentru aceasta este că noul coronavirus poate afecta și ochii. Dacă ai avut conjunctivită, ochi înlăcrimați sau vedere încețoșată, s-ar putea să fi fost cauzată de coronavirus.

5. Palpitații sau dureri toracice

COVID-19 poate afecta și inima. Poate să o facă să bată mai repede, poate provoca palpitații. Este posibil să fi avut și senzație de apăsare în piept. Toate aceste lucruri se pot întâmpla chiar și după ce virusul va fi eliminat din corp. Episoade de acest gen pot fi vizibile până la 2 săptămâni în cazurile ușoare sau timp de 6 săptămâni în cele mai grave.

6. Oboseală extremă

Oboseala este un simptom comun al COVID-19. Deci, dacă ai avut acel tip de oboseală extremă care nu s-a îmbunătățit oricât de mult ai fi dormit, ar fi putut fi un semn al virusului. Senzația de oboseală poate reveni la câteva zile și uneori săptămâni mai târziu.

7. Pierderea mirosului sau a gustului

Dacă alimentele și băuturile păreau să aibă un gust diferit de cel obișnuit (sau nu aveau gust) sau dacă nu ai reușit săsimți mirosuri timp de câteva săptămâni, e foarte posibil să fi avut virusul. Aproape 80% dintre persoanele care au rezultate pozitive la testele Covid se confruntă cu această problemă și este, de obicei, semnul unui caz ușor.

8. Prezența de anticorpi

Anticorpii sunt proteine pe care organismul le produce pentru a ajuta la combaterea infecției. Singura modalitate de a ști cu certitudine dacă ai avut COVID-19 este să îți testezi sângele pentru a vedea dacă ai anticorpi care luptă împotriva virusului.

”Cei care au avut boala sunt sigur protejați trei luni, dar sunt studii care se întind și pe șase luni,” potrivit dr. Marinela Stănculete, concierge doctor. Medicul spune că nu strică o testare de anticorpi înainte de vaccinare pentru cei care nu au fost diagnosticați cu Covid.

9. Probleme gastrointestinale

Există o legătură între infecția cu SARS-COV-2 care provoacă COVID-19 și problemele gastrointestinale. Potrivit cercetărilor, ar putea exista un grup de persoane care se confruntă doar cu simptome gastro-intestinale ale COVID, cum ar fi diaree, greață, crampe abdominale, pierderea poftei de mâncare în absența altor simptome și rămân nediagnosticate. În concluzie, până la 48% dintre pacienții din China au reprezentat dureri de stomac și probleme gastrointestinale în primele săptămâni ale pandemiei.

Recent Posts

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

24 de minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

24 de minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

34 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

54 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

2 ore ago

Citeste si: