Categories: Ştiri sănătate

Noua schemă de tratament Covid. Ce e total interzis în tratamentul acasă

Noua schemă de tratament Covid. Noul protocol privind tratamentul aplicat în infecția cu SARS-CoV-2 are prevederi expres cu privire la evitarea utilizării antibioticelor și corticosteroizilor în tratarea infecției la domiciliu.

Antibioticele luate ”după ureche” fac mai mult rău decât bine. ”Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu în COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz cu consecințe asupra pacientului și asupra rezistenței bacteriene la nivel macrosocial.” se arată în protocol.

Există mențiuni și în legătură cu celelalte abordări terapeutice în infecția cu noul coronavirus. De pildă, specialiștii au ajuns la concluzia că antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat în primele 7-10 zile. De aceea, antiviralele sunt recomandate în primul rând în formele ușoare și medii ale bolii.

În ceea ce privește decizia de introducere a antibioticelor în terapia anti-COVID-19, aceasta se impune în situația în care apar infecții bacteriene care se suprapun pe infecția cu SARS-CoV-2.

Noua schemă de tratament Covid. Corticosterozii, interziși în tratamentul la domiciliu

Pentru pacienții cu simptome ușoare, medicația simptomatică este considerată cea mai bună opțiune de urmat, considerate ”utilă oricărui pacient simptomatic”.

Pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19, primordială este corectarea hipoxemiei, iar în acest scop, medicilor specialiști li se recomandă să colaboreze îndeaproape cu medicii de terapie intensivă.

În ceea ce privește tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă), acesta este indicat la pacienții cu inflamație sistemică și/sau care necesită administrare de oxigen și, în niciun caz, pacienților aflați la domiciliu.

Anticoagulantele sunt, de asemenea, recomandate prin protocol, bolnavilor COVID-19 aflați pe un pat de spital. Există pacienți care urmează deja tratamente anticoagulante, iar pentru aceștia recomandarea este să urmeze dozele terapeutice.

”Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicațiile standard, dar și pentru pacienți cu COVID-19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferinței respiratorii și/sau sindrom inflamator marcat) și risc hemoragic mic.” se arată în documentul revizuit de Ministerul Sănătății, la recomandarea specialiștilor, și pus la dispoziția medicilor care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.

Pentru pacienții asimptomatici protocolul prevede că nu se administrează tratament, iar pacienții cu forme medii și severe, care rămân la domiciliu, pot primi profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând, imobilizarea la pat).

Recent Posts

TOP 5 vitamine esenţiale recomandate pentru o inimă sănătoasă

Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…

18 minute ago

Avertismentul specialiștilor: România lovită de tsunami. De ce este țara noastră vulnerabilă?

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…

39 de minute ago

Camelia Pătrășcanu: tranzitul lui Mercur în Săgetor aduce un succes colosal acestor trei nativi! Le pune Dumnezeu mâna-n cap

Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…

58 de minute ago

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

o oră ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

2 ore ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

2 ore ago

Citeste si: