Sistemele de sănătate din întreaga lume sufocate de pandemia de coronavirus, se confruntă acum cu o serie de diagnostice ratate, tratamente întârziate și o rată de mortalitate mai mare, conform Politico.eu.
Într-o lume fără COVID-19, un milion de europeni ar fi primit un diagnostic de cancer de la începutul pandemiei – în schimb, întreruperea asistenței medicale înseamnă că au ratat un diagnostic care le-ar putea salva viața.
Aceasta este estimarea Organizației Europene a Cancerului (ECO), o federație a ONG-urilor medicale, după ce a analizat datele privind diagnosticele de cancer din Europa în ultimul an, precum și diferențele dintre ratele de cancer din acest an și anii anteriori.
Vinovatul? Pandemia de coronavirus! Pandemia a forțat sistemele de sănătate să se prăbușească în timp ce testele de cancer se opresc și i-au ținut pe toți pacienții, cu excepția celor mai bolnavi, departe de spitale.
Rezultatul este o bombă cu ceas care, probabil, va duce la o creștere a numărului de decese cauzate de cancer în următorii doi ani, deoarece pacienții care au fost trecuți cu vederea la apogeul pandemiei sunt diagnosticați cu stadii mai avansate de cancer.
În Italia, Asociația Națională de Medicină Oncologică a estimat că screening-ul de detectare a concerului a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei. În același timp, Liga Națională împotriva Cancerului din Franța estimează că există aproximativ 30.000 de cazuri de cancer care au rămas nedetectate, din cauza pandemiei de COVID-19.
Un studiu publicat în noiembrie anul trecut estima că în Marea Britanie pandemia va provoca, direct sau indirect, între aproximativ 7.000 și 36.000 de decese cauzate de cancer într-un an.
Cercetările publicate de revista științifică The Lancet au examinat datele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie pentru a observa cât de mare este rata mortalității, în funcție de tipul de cancer. Prin urmare, s-a văzut o creștere între 7,9% și 9,6% a numărului de decese cauzate de cancerul la sân și o creștere între 15,3% și 16,6% a deceselor cauzate de cancerul colorectal, la cinci ani după diagnostic.
ECO, care a lansat o campanie pentru a atrage atenția asupra problemei în luna mai, estimează că 100 de milioane de screening-uri pentru cancer nu au fost efectuate în Europa din cauza pandemiei și că medicii vor avea nevoie de aproximativ 12 luni pentru a elimina restanța.
Între timp, întârzierile în tratament au afectat jumătate din toți pacienții cu cancer în timpul pandemiei și se preconizează că întreruperile vor afecta în continuare unul din cinci pacienți cu cancer din Europa.
Experții spun că prețul pandemiei va fi plătit în următorii ani.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…