Noua metodă prin care se destresează românii!

Georgeta Petrovici

O nouă metodă menită să combată stresul din viața de zi cu zi e  promovată la Timișoara, dar și la București. Timp de  câteva ore practicanții sunt invitați să râdă în hohote ca să se destreseze, coordonați de un psihoterapeut care s-a specializat în această metodă, Monica Burcea.

Terapia prin râs este „importată” tot din Orient, însă beneficiile ei au fost studiate și puse pe hârtie de specialiști din toată lumea. Nu mai departe de 2010, la conferința de Biologie Exeprimentală din Anaheim, un grup de cercetători și-a prezentat rezultatele unui studiu care demonstra că râsul stimulează sistemul imunitar. Mai concret, respirația în timpul râsului, prin mișcările accentuate ale musculaturii abdominale și ale mușchiului diafragmei, produce un masaj intern cu beneficii directe asupra circulației sanguine și asupra creșterii concentrației de oxigen din sânge.  Pe de altă parte, cercetătorii canadieni de la University of Western Ontario au descoperit că angajații care râd în timpul programului, la serviciu, au un randament mai ridicat decât morocănoșii sau stresații, ba chiar găsesc soluții constructive mult mai ușor decât ceilalți colegi.

Copiii râd de 400 de ori pe zi, adulții doar de 20 de ori

De aici a pornit și psihoterapeutul Monica Burcea în demersul său. Specialistul povestește că a întâlnit, într-o vizită în India, conceptul de Yoga Râsului, dar a adus în România doar ultima  parte. „Din păcate și la noi, la nivel corporate, se promovează  ideea că oamenii mai serioși, încruntați, cu mina severă dau rezultate mai bune în muncă, ceea ce nu este neaparat o idee bună. Studiile au dovedit altceva. Oamenii care râd bine împreună au randament mai mare. Pornind de la ceea ce am văzut în 2009 în India, unde sute de oameni se întâlneau, meditau și râdeau, am înțeles cât e de util pentru noi să redescoperim ludicitatea și să râdem”, spune Monica Burcea.

Motto-ul ei: cine râde de dimineață departe ajunge.  Se bazează tot pe studii. „Copiii râd în medie de 400 de ori pe zi, iar un adult abia de 20 de ori. Declinul începe când copilul începe școala, și ia contact cu interdicțiile. E recomandabil să râdem ori de câte ori avem ocazia, pentru că râsul are efecte positive asupra psihicului și fizicului. Din punct de vedere medical, râsul ( timp de de 3 – 8 minute) joacă un rol important în ameliorarea și chiar vindecarea bolilor: îmbunătățeste starea psihică, reduce consecințele stresului și produce endofine”, a mai arătat psihoterapeutul.

 

 

 

 

 

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

20 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

30 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

50 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: