Din cuprinsul articolului
Noua lege a pensiilor a ajuns în Parlament în urma aprobării acesteie de către guvern. Nu au lipsit neînțelegerile în timpul ședinței de aprobare, din cauză că Ministerul de Finanțe și cel al Muncii au interpretat diferit cifrele pentru impactul bugetar.
Noua lege a pensiilor a ajuns în Parlament
Noua lege a pensiilor urmează să fie dezbătută și votată săptămâna viitoare de cele două Camere ale Parlamentului. Proiectul este susținut de ministrul muncii, pe motiv că va duce la eliminarea inechităților din sistem și criticat de opoziție, care susține că legea îi avantajează tot pe românii cu pensii mari.
Documentul va intra în circuitul legislativ, prima Cameră sesizată fiind Senatul, pentru dezbateri și adoptare în procedură de urgență.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale: ”Ne dorim să fie finalizată până la data de 20 noiembrie, astfel încât să ne încadrăm în termenul agreat cu Comisia pentru renegocierea PNRR-ului, renegociere care vizează inclusiv parametrul de 9,4 impact în PIB, care ar fi dus la înghețarea până în 2070 a pensiilor românilor.”
Alianța pentru Unirea Românilor susține că noua lege vine în beneficiul celor cu pensii mari. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR:
”Reforma pe care ei și-o propun nu este o reformă care să corecteze inechitățile și să îi facă pe românii săraci și mai săraci și pe cei bogați, pe cei care au privilegii, și mai bogați.”
La inițiativa grupului parlamentar AUR, luni, în plenul Camerei Deputaților, este așteptat ministrul finanțelor publice, Marcel Boloș, pentru a explica dacă există riscul de suspendare a fondurilor europene pentru România din cauza deficitului bugetar.