Anumite boli sunt foarte greu de identificat chiar şi pentru medici. CNN publică o listă a afecţiunilor care sunt descoperite de doctori după mai multe investigaţii şi după un timp îndelungat.
„Numeroase simptome sunt variabile şi nespecifice, depinzând de persoană”, a declarat David Fleming, preşedintele Colegiului American al Medicilor şi profesor de medicină la Universitatea din Missouri, pentru CNN.
1. Sindromul colonului iritabil
Anumite boli sunt dificil de diagnosticat deoarece nu există un test care să le dovedească existenţa. Pentru a fi identificate, doctorii trebuie să elimine toate celelalte posibilităţi, diagnosticul fiind astfel unul „prin eliminare”, spune Fleming. Este şi cazul sindromului colonului iritabil, o boală cronică ce afectează intestinul gros şi cauzează dureri abdominale, crampe, diaree şi/sau constipaţie.
2. Boala celiacă
Boala celiacă este o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. În medie, este nevoie de la şase până la 10 ani pentru ca boala să fie diagnosticată corect. Cei care suferă de boala celiacă au probleme digestive atunci când consumă alimente ce conţin gluten (cum ar fi grâu, orz, secară), jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această boală experimentând diareea şi pierderea în greutate.
3. Fibromialgia
Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale, dar care implică simptome ce nu pot explicate din punct de vedere medical. Atunci când medicii nu găsesc o cauză pentru durerile şi oboseala pacientului, îl diagnostichează pe acesta cu fibromialgie. „Dacă merg la reumatolog, pacienţii sunt diagnosticaţi cu fibromialgie, dar dacă merg la gastroenterolog sunt diagnosticaţi cu sindromul colonului iritabil”, susţine doctorul Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de medicină de investigaţie la Universitatea Yale.
4. Artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală care afectează articulaţiile. „Stadiile de început ale bolii pot fi aceleaşi cu cele ale multor alte afecţiuni. Uneori este doar o senzaţie de durere sau rigiditate la nivelul articulaţiilor, ce ar putea fi cauzată de o mulţime de lucruri diferite„, susţine David Fleming.
5. Scleroza multiplă
Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorţeală, slăbiciune, furnicături, dar nu este întotdeauna cazul.
„Scleroza multiplă poate fi episodică”, afirmă Eugene Shapiro deoarece anumite simptome apar şi dispar.
Simptomele bolii pot fi mai mult sau mai puţin severe.
6. Boala Lyme
Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare şi simptomele asemănătoare răcelii fac ca aceasta să fie uşor de confundat cu alte afecţiuni.
Un test de sânge poate verifica anticorpii bolii Lyme în sânge, dar aceştia nu apar decât la câteva săptămâni după infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important să se scape imediat de căpuşă şi să se consulte rapid medicul.
7. Lupusul
„Lupusul poate să se manifeste în moduri diferite, poate afecta articulaţiile, rinichii, creierul, pielea şi plămânii, iar simptomele pot să semene cu cele ale altor boli„, precizează medicul.
Nu există o singură metodă prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urină şi sânge, alături de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.
8. Apendicita
Se poate crede că un apendice inflamat sau spart ar trebui să fie uşor de identificat, dar uneori se întâmplă să nu fie aşa. Simptomele tipice apendicitei includ greaţă, durere şi sensibilitate în jurul buricului şi, eventual, o febră uşoară. Dar nu întotdeauna.
„Uneori oamenii au dureri, dar apoi se rupe apendicele şi durerea se ameliorează, astfel că ei cred că sunt în regulă„, spune Shapiro.
9. Diabetul
„Sunt persoane cu valori crescute ale zahărului din sânge care nu merg în mod regulat la doctor, aşa că diabetul nu poate fi diagnosticat”, afirmă Shapiro. „Ei nu realizează că au o problemă decât atunci când aceasta devine gravă şi începe să le fie afectată vederea sau să simtă amorţeală în picioare sau mâini”, mai spune el.
Pentru a fi evitate respectivele probleme, trebuie observate simptomele timpurii precum setea sau foamea crescute, urinarea frecventă, pierderea bruscă în greutate şi oboseala.
Alte afecţiuni care sunt dificil de identificat de către medici sunt sindromul ovarului polichistic, endometrioza, migrenele, cefaleea cluster, hipotiroidismul şi bolile inflamatorii intestinale.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…