Din cuprinsul articolului
Un pacient diagnosticat cu cancer care are nevoie de radioterapie și chimioterapie este trimis să se trateze la spitalele din străinătate. Casa de Sănătate nu le decontează.
Nouă anomalie în sistemul național de SĂNĂTATE. Pericol pentru pacienții cu cancer
Anomalia din sistemul de sănătate o reprezintă principiul de finanțare. finanțarea necesară pentru tot complexul sau pentru toate intervențiile care se impun nu sunt asigurate.
„Vă prezint o altă anomalie. Sunt decontate de asigurările publice radioterapia și chimioterapia în privat, nu însă și chirurgia. În cazul pacienților cu cancer, de exemplu, toate cele trei metode sunt deseori necesare. Drept urmare, pacienții sunt trimiși să se trateze în străinătate. Unii aleg să apeleze la formularul 112 și decontează Casa de Sănătate, operații care se pot face în țară sunt plătite în străinătate.
Când va fi adoptat același principiu de finanțare?”, a întrebat Val Vâlcu în cadrul dezbaterii online „Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”.
Laszlo Attila, prezent la dezbatere, a oferit următorul răspuns: „Chiar și acest domeniu amintit de dumneavoastră, același diagnostic, la unii este decontată radioterapia luni de zile, la alții o perioadă mai scurtă, variază dozele. Este o discuție, eu asist la ea din 2012 în calitate de senator, și de fiecare dată se încearcă o corectare a acestor deficiențe.
Din păcate, în decursul timpului, s-au luat anumite decizii, implementarea anumitor programe naționale de sănătate într-un domeniu sau altul, neasigurându-se finanțarea necesară pentru tot complexul sau pentru toate intervențiile care se impun. Pot da multe astfel de exemple, făcându-se economii de 6 lei, 7 lei.
La copiii diabetici, de exemplu, nu erau incluse determinările de hemoglobină glicozilată. Până la urmă, s-au rezolvat. Cred că primul pas trebuie făcut de către societatea profesională și comisiile de specialitate, care să ne prezinte clar această situație.”, potrivit DC News.