Sari la conținut

Nou studiu: Consumul de alcool crește riscul de hemoragie cerebrală la vârstnici

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de alcool creste riscul de hemoragie cerebrala

Din cuprinsul articolului

Nou studiu. Cercetătorii au explicat de ce consumul de alcool poate crește riscul de hemoragie cerebrală la vârstnici, chiar dacă beau ocazional. Noul studiu a fost publicat în Journal of the American College of American Physicians Open.

Hemoragia cerebrala, numita și avc hemoragic, se produce atunci când un vas de sânge din creier se rupe spontan sau în urma unei traume.

Riscul de hemoragie cerebrală crește odată cu consum de alcool al unei persoane în vârstă, au descoperit cercetătorii.

consumul de alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Una dintre descoperirile neașteptate ale studiului nostru a fost relația puternică doză-răspuns dintre consumul raportat de alcool și sângerare intracraniană”, a spus cercetătorul principal, Dr. Richard Shih, profesor de medicină de urgență la Florida Atlantic University College of Medicine.

Căzăturile sunt o cauză principală a rănilor atât mortale, cât și non-letale la vârstnici . În 2021, loviturile la cap au ucis 36.500 de seniori în Statele Unite.

Cercetătorii au analizat datele a peste 3.100 de bătrâni de 65 de ani și peste care au fost tratați la două centre de traumatologie din județul Palm Beach pentru o rănire la cap în timpul unei căzături.

Cercetătorii au descoperit că aproape 14% dintre victime au fost diagnosticate cu o sângerare cerebrală, cunoscută oficial sub numele de hemoragie intracraniană.

Sângerările cerebrale au apărut la aproape 20% dintre cei care au raportat consum ocazional de alcool, 22% dintre cei care au băut săptămânal și 25% dintre cei care au băut zilnic, comparativ cu doar 12% dintre cei care nu au consumat niciodată alcool, au descoperit cercetătorii.

Consumul de alcool afectează echilibrul

„Consumul de alcool poate crește șansa de hemoragie cerebrală, deoarece afectează echilibrul, concentrarea și percepția”, a spus Shih.

„De asemenea, merită remarcat faptul că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, efectele alcoolului cresc. Acest lucru se datorează faptului că vârstnicii au adesea un raport mai mare grăsimi/lichide, crescând astfel concentrația de alcool în sânge.

În plus, metabolismul alcoolului scade odată cu vârsta, exacerbând acest efect deoarece persoanele în vârstă nu procesează alcoolul la fel de eficient ca tinerii”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel