Sari la conținut

Nou studiu: Acest alcool reduce riscul de demență

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dieta mediteraneană și demența. Ce legătură există între ele

Un nou studiu realizat de oamenii de știință britanici sugerează că consumul de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul, ciocolata neagră și vinul roșu, poate reduce riscul de a dezvolta demență, informează The Health Site.

Vinul roșu reduce riscul de demență

Analizând datele de la peste 120.000 de participanți la UK Biobank cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, autorii studiului au constatat că consumul a șase porții suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi a redus riscul de demență cu 28%, informează publicația.

Flavonoidele, antioxidanți puternici pe bază de plante care se găsesc într-o varietate de alimente, sunt deosebit de utile pentru persoanele cu depresie sau hipertensiune arterială. Studiul evidențiază potențialele efecte de protecție a creierului ale unor compuși precum antocianinele și flavonolii, care se găsesc din abundență în alimente precum ceaiul și fructele de pădure.

Deși constatările nu dovedesc cauza și efectul, ele sugerează că o dietă bogată în flavonoide poate fi o modalitate simplă, dar eficientă de a promova îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

Alte beneficii ale vinului roșu

Principala substanță benefică din vinul roșu este resveratrolul. Acest compus natural are un puternic efect antioxidant, protejează celulele de daune și îmbunătățește funcția vasculară. În plus, vinul roșu conține vitamine, minerale și acizi organici.

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului moderat de vin roșu:

  • Întărește vasele de sânge, scade tensiunea arterială;
  • Îmbunătățește profilul lipidic din sânge;
  • Reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral;
  • Prevenirea diabetului zaharat de tip 2;
  • Încetinirea procesului de îmbătrânire;

La ce boli ajută vinul roșu?

Consumul regulat de vin roșu în doze moderate poate preveni apariția sau încetini evoluția următoarelor boli:

  • boli coronariene și atac de cord
  • accident vascular cerebral
  • ateroscleroză
  • diabetul zaharat de tip 2
  • boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson)
  • boli oncologice
  • osteoporoza

Pentru a profita la maximum de vinul roșu, publicația recomandă să urmați aceste linii directoare atunci când îl consumați:

  • Beți vin cu mesele pentru a reduce solicitarea asupra ficatului.
  • Limitați-vă consumul zilnic la 1-2 pahare pentru femei și 2-3 pentru bărbați.
  • Alegeți vinuri seci sau demiseci de înaltă calitate.
  • Nu beți vin în fiecare zi, faceți pauze 2-3 zile pe săptămână.
  • Astfel, dozele moderate de vin roșu sunt cu adevărat bune pentru sănătate și pot ajuta la prevenirea multor boli periculoase. Principalul lucru este să respectați moderația și să beți responsabil, mai recomandă portalul de sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel