Sari la conținut

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel: Trebuie gândit un nou sistem de finanţare a Sănătăţii

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel atenționează că viziunea asupra sistemului sanitar din ţara noastră trebuie schimbat.

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel atenționează că viziunea asupra sistemului sanitar din ţara noastră trebuie schimbat. Comisiei pentru Sănătate din Senat avertizează că nu trebuie să ajungem la un blocaj similar celui de la începutul anilor 2000.

Dr. Adrian Streinu-Cercel: serviciile sunt în relaţie contractuală cu Casa de asigurări

„Aş putea spune că deocamdată ne-am descurca pentru primele trei trimestre din anul 2024. Însă nu trebuie să repetăm ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000, când am intrat în noul an cu un deficit enorm în sistemul de sănătate.

Eu am mai spus şi cu alte ocazii, că această pandemie ne-a pus în cu totul altă situaţie, iar sistemul sanitar în momentul de faţă nu mai seamănă cu sistemul sanitar care era înainte de pandemie.

Şi atunci trebuie gândit un nou sistem de finanţare astfel încât, acolo unde se fac izolările unor pacienţi pe diverse considerente, paturile lăsate neocupate să aibă o anume finanţare, pentru că nu se poate trăi fără să îţi faci serviciile, iar serviciile sunt în relaţie contractuală cu Casa de asigurări. Trebuie revizuită această problemă cât mai repede”, a declarat Adrian Streinu-Cercel în cadrul conferinţei “Finanțarea Sănătății în 2024 – Calea spre sustenabilitate și inovație”

Profesorul a amintit că, în ceea ce privește bugetul pe care fiecare spital îl alocă pentru costurile salariale, există un acord privind ce parte din salariu va fi acoperită din fonduri din alte mecanisme financiare.

Totodată, președintele Comisiei de Sănătate a Senatului a ridicat problema transparenței cu privire la suma încasată și cheltuită în bugetul național de sănătate.

„Mă întreb cât se colectează de la oamenii din România prin CAS. A existat un precedent când un fost ministru de Finanţe a trecut o parte din banii de la CAS în bugetul statului şi în acel moment s-a terminat – nu s-a mai ştiut cât se colectează, cât se finanţează, Cred că dacă vrem să facem un lucru cât se poate de clar, trebuie să o luăm de sus în jos, pe verticală.Cu cât sunt mai clare lucrurile, cu atât treaba va merge mai bine”, a avertizat Adrian Streinu-Cercel, potrivit Antena 3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel