Din cuprinsul articolului
Nou în România: Terapie pentru creier! În ce boli folosește. Este non-invazivă și are rezultate bune pentru: ADHD, autism, depresie, insomnie, anxietate etc.
Persoanele care suferă de anxietate, depresie, insomnie, stres, autism, ADHD ori alte tulburări emoționale pot apela acum și la terapia cu neurofeedback. Ce este neurofeedback-ul?
Ei bine, este o metodă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale, apărută recent și în România, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient.
Neurofeedback-ul mai este denumit și EEG Biofeedback. De ce? Pentru că se bazează pe activitatea electrică a creierului transpusă în electroencefalogramă (EEG).
“În practicarea aceastei terapii este important să ai noțiuni de electroencefalografie (EEG), care îți pot oferi informații prețioase despre activitatea creierului unei persoane.
Antrenamentul se bazează pe autoreglarea sistemului nervos. Acest lucru are ca efect o mai bună funcționare a creierului.
Avem la îndemână această posibilitate de a ne îmbunătăți activitatea creierului, atât în cazul unor disfuncții, care duc la tulburări precum depresia sau anxietatea,
dar și atunci când ne dorim să fim mai buni în ceea ce facem ori ne pregătim pentru un examen, pentru o competiție sportivă etc.
Este o terapie non-invazivă, asistată de computer, fără efecte secundare și care nu exclude alte terapii și nici nu interacționează cu medicația.
Consider că viitorul este al terapiilor holistice. Deviza mea este: Avem un creier, să-l folosim!”, a declarat, pentru Doctorul zilei, Lidia Truică, master în neurobiologie și terapeut neurofeedback.
Neurofeedback-ul este o terapie strict personalizată. De ce?
Ei bine, suntem foarte diferiți și un protocol pe care îl aplici unei persone poate avea rezultate diferite la o altă persoană.
“Se începe cu o anamneză foarte detaliată, pentru a cunoaște cât mai bine omul cu care urmează să lucrezi. Terapia se bazează pe tehnica EEG.
Adică, sunt plasați electrozi pe scalp. Rolul acestora este de a culege informații despre activitatea electrică a creierului.
Mai departe, acestea sunt transpuse într-un grafic EEG pe computerul terapeutului.
Semnalul este prelucrat, iar către feedback-ul (filmulețul) la care se uită persoana aflată în terapie sunt transmiși stimuli luminoși, auditivi, tactili”,
a mai explicat terapeutul pentru Doctorul zilei.
Este recomandat să se facă 2-3 ședințe pe săptămână fiind necesare minimum 20 de ședinte. Este un proces de învățare.
Creierul învață să funcționeze diferit și, ca orice proces de învățare, este nevoie de repetare. “Pot spune că este o “sculptare” a creierului cu ajutorul computerului, care se bazează pe neuroplasticitate.
Dăm strălucire fiecărei fațete a creierului, o punem în lumină. Neuroplasticitatea ne poate ajuta să descoperim că avem resurse nebănuite de a deveni cine ne dorim cu adevărat, ne ajută să schimbăm paradigma”,
a mai declarat Lidia Truică.
La terapia cu neurofeedback pot apela toate persoanele cu activitate psihică intense, care lucrează în mediu stresant.
“Aici i-aș da ca exemplu pe cei care activează în mediul corpratist, medici chirurgi, copii cu diverse probleme de atenție, memorie, sportivi, artiști, elevi, studenți, oameni de afaceri.
Se adresează personelor active care doresc să-și îmbunătățească și să-și mențină starea de bine, performanțele și pentru sporirea capacitatilor de focusare pe obiective, planificare, organizare, control”, a mai precizat Lidia Truică.
În aceeași măsură, neurofeedback-ul se adresează și celor care suferă de depresie, anxietate, ADHD și ADD, autism, recuperare post AVC.
De asemenea, ajută și persoane cu traume și tulburari de stres post-traumatic, migrene, fibromialgie, insomnii, tinitus, tulburări de alimentație etc.
Practic, neurofeedback-ul este benefic pentru toate vârstele, de la copii la seniori.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…