Din cuprinsul articolului
Norovirusul este un virus rezistent – capabil să supraviețuiască săptămâni întregi în afara corpului, la temperaturi scăzute sau ridicate. Și dezinfectantul pentru mâini? O joacă de copii pentru norovirus, care nu este ucis de dezinfectanții pe bază de alcool, așa cum sunt alți viruși și bacterii.
Odată ce norovirusul infectează o gazdă, acesta este capabil să se reproducă în câteva zile și să elimine miliarde de particule de virus care pot fi transportate prin aer sau pot trăi în mediul înconjurător, susceptibile de a fi preluate. După ce o persoană se recuperează, aceasta mai poate răspândi virusul timp de până la patru săptămâni. În cele din urmă, este nevoie doar de aproximativ 100 dintre aceste particule virale pentru a infecta o nouă gazdă, începând din nou procesul.
Deoarece norovirusul este atât de rezistent, este ușor de înțeles de ce în medii restrânse, cum ar fi școlile, restaurantele, unitățile de asistență medicală și – poate cel mai notoriu – navele de croazieră, virusul se poate „răspândi ca un foc de tabără”, potrivit Dr. Cesar Arias, șeful diviziei de boli infecțioase de la Houston Methodist.
Cu toate acestea, în ciuda competenței sale considerabile de infectare, răspândire și răspândire, norovirusul poate fi evitat și prevenit cu măsuri și strategii adecvate.
Ce este norovirusul și ce nu este?
Norovirusul este un virus extrem de contagios care afectează în primul rând mucoasa anumitor porțiuni ale intestinului și este principala cauză a vărsăturilor, diareei și a toxiinfecțiilor alimentare . Inițial, a fost denumit virusul Norwalk, după orașul din Ohio în care a fost identificat pentru prima dată în urma unui focar în 1968, și uneori îl veți vedea denumit astfel chiar și astăzi.
Cu toate acestea, norovirusul nu este o gripă stomacală, în ciuda a ceea ce ați putea citi sau auzi. Mai mult, o mulțime de virusuri, cum ar fi gripa și altele la care nu v-ați aștepta, pot provoca simptome gastrointestinale similare, potrivit Dr. Arias.
„Gripa stomacală este un termen foarte nespecific care se referă la orice multitudine de virusuri care pot implica tractul gastrointestinal ca parte a unei constelații mari de simptome”, spune Dr. Arias.
„Cele mai proeminente simptome sunt vărsăturile, diareea și disconfortul abdominal (inclusiv durerea), dar mai multe bacterii și virusuri, inclusiv virusurile respiratorii, pot afecta tractul gastrointestinal și pot prezenta simptome similare.”
„COVID-19, de exemplu, se prezintă uneori cu simptome gastrointestinale și, potențial, gripa poate provoca, de asemenea, diaree în timpul bolii sale acute”, spune el.
Semnele și simptomele norovirusului
Semnele și simptomele norovirusului includ:
- Vărsături bruște sau neașteptate care nu sunt sângeroase (roșii)
- diaree care, de asemenea, de obicei nu este sângeroasă
- Febră, dureri de stomac și stare de rău (senzație generală de rău)
De unde știi dacă este norovirus, gripă, bacterii sau un alt microb gastrointestinal?
„Fără consultarea unui furnizor de servicii medicale, este de fapt foarte dificil de spus ce fel de agent patogen puteți avea”, spune. Dr. Arias.
„Există anumite caracteristici clinice și epidemiologice (adică expuneri specifice) care pot ajuta la identificarea organismului, cum ar fi aspectul scaunelor, dacă aveți febră, dacă prezentați vărsături sau intervalul de timp dintre momentul în care credeți că v-ați infectat și momentul în care ați început să prezentați simptome.”
De exemplu, alimentele contaminate cu anumite tipuri de bacterii dăunătoare pot induce aproape imediat vărsături, potrivit Dr. Arias, în timp ce norovirusul are de obicei o perioadă de incubație (intervalul de timp dintre expunere și apariția simptomelor) cuprinsă între 12 și 48 de ore.
Cum se răspândește norovirusul?
„Norovirusul poate fi transmis foarte ușor și pe mai multe căi, în principal în comunitățile cu contact strâns”, spune Dr. Arias.
„Navele de croazieră este unul dintre aceste medii, dar este, de asemenea, frecvent ca norovirusul să se răspândească în școli, spitale, populații militare, echipe sportive, închisori, surse locale de apă și în timpul dezastrelor naturale.”
Cele trei căi principale menționate de Dr. Arias sunt:
- Transmiterea fecală-orală
- alimente contaminate
- Picăturile de aer provenite din vomă
Înțelegând cum se răspândește norovirusul, putem lua măsuri pentru a preveni izbucnirile și a evita infecțiile.
Cum se tratează norovirusul?
Oricât de rău ar fi, norovirusul, cel puțin de obicei, se rezolvă de la sine în câteva zile la majoritatea persoanelor. Dar copiii mai mici și adulții mai în vârstă pot avea simptome sau complicații mai severe.
„Cele mai frecvente complicații pe care le vedem sunt atunci când pacienții aspiră (inspiră) voma și ajung cu conținutul stomacului în plămâni sau deshidratare din cauza diareei”, spune Dr. Arias. „Deshidratarea poate fi deosebit de periculoasă pentru pacienții imunocompromiși.”
În cazuri mai rare, spune Dr. Arias, norovirusul poate provoca convulsii benigne dacă un pacient are febră mare ca urmare a infecției. Și mai rară este encefalita – când creierul se inflamează – o complicație rară, dar gravă, care poate duce la deces.
„Important este să știți când simptomele sunt suficient de grave pentru a solicita asistență medicală”, spune Dr. Arias. „Acest lucru va depinde de cine sunteți, de vârsta dumneavoastră și de ce fel de afecțiuni medicale aveți, cum ar fi dacă urmați un tratament pentru cancer, sunteți imunocompromis sau ați suferit un transplant de organ solid. Norovirusul poate agrava aceste afecțiuni și vă poate îmbolnăvi grav.”