Categories: Ştiri sănătate

Noile reglementări UE privind tratarea apelor, criticate de producătorii români de medicamente

Noile reglementări europene privind tratarea apelor urbane reziduale au atras deja criticile producătorilor români de medicamente. Ei susțin că aplicarea directivei va duce la creșterea prețurilor la medicamentele generice și există riscul ca aceste variante mai ieftine ale unor produse de marcă să dispară de pe piață. 

Medicamente Generice din România au prezentat astăzi estimările privind impactul asupra activității lor.

Președinta asociației, Simona Cocoș: Pentru că se plătește în funcție de vânzările realizate, medicamentele care au cele mai mari vânzări, cum ar fi paracetamolul, metforminul, diclofenacul, medicamente pentru afecțiuni reumatismale, aici vor creşte costurile foarte mult și există pericolul ca ele să dispară de pe piață. Problema a fost că nu au existat consultări cu industria.

Inclusiv Comisia Europeană a greșit când a făcut estimările de impact. Nu există nicio protecție pentru medicamentele generice ieftine. Acum este foarte târziu să se mai facă ceva apropo de aprobarea directivei.

Ar fi trebuit să fie amânată aplicarea până ne dăm seama care este impactul cu adevărat asupra producătorilor de medicamente. Trebuie să existe niște măsuri echilibrate care să nu ducă la dispariția unor medicamente accesibile de pe piață.

Efecte negative care ar trebui gestionate din timp de Comisia Europeană

Consiliul Uniunii Europene, din care fac parte reprezentanții statelor membre, a adoptat astăzi modificările făcute directivei privind apele urbane uzate. Noile prevederi extind aplicabilitatea către comunitățile locale foarte mici și includ mai mulți poluanți sau poluatori. România a votat în favoarea modificărilor aduse directivei, însă a atras atenția asupra posibilelor efecte negative care ar trebui gestionate din timp de Comisia Europeană.

Noua directivă spune că producătorii de medicamente și cosmetice sunt principala sursă de poluare cu microparticule, astfel că aceștia vor fi obligați să contribuie cu minimum 80% din costurile de tratare a apelor pe acest segment. Ei vor fi subiectul unei scheme pentru responsabilitate extinsă, în conformitate cu principiul care spune că poluatorul plătește. Doar Polonia și Ungaria s-au ospus modificărilor, iar Estonia s-a obținut.

România a votat în favoare, însă în declarația de poziție atrage atenția asupra investițiilor și costurilor ridicate pe care le implică directiva, în special în două privințe: în primul rând, costurile pentru sistemele de epurare, care de acum vor fi obligatorii pentru toate comunitățile ce depășesc 1000 de locuitori, iar în al doilea rând în privința costurilor pentru producătorii de medicamente generice.

Conform poziției României, aceste costuri suplimentare ar putea conduce la o criză a medicamentelor în țara noastră. Prin urmare, autoritățile române solicită Comisiei Europene, dincolo de fonduri comunitare, să urmărească implementarea directivei, astfel încât să nu pună o sarcină inadecvată asupra populației care are voie de medicamente.

Modificările din directiva privind apele uzate urbane au fost adoptate și de Parlamentul European, astfel că vor intra în vigoare în curând. Din momentul publicării, statele membre vor avea la dispoziție 31 de luni pentru a se conforma.

Recent Posts

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

30 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

50 de minute ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

o oră ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

o oră ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

2 ore ago

Citeste si: