Din cuprinsul articolului
Protocolul de tratament in cazul pacientilor cu Covid-19, modificat si publicat in Monitorul Oficial. Care sunt noile recomandari, pe scurt.
Având în vedere creșterea numărului de cazuri de COVID-19 pe teritoriul României, inclusiv a formelor severe de îmbolnăvire, și acumularea de noi date clinice, Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății propune un protocol de tratament revizuit.
Noile recomandari au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 1167 din data de 3 decembrie 2020. Ministerul Sanatatii a actualizat, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial, protocolul de tratament in cazul pacientilor infectati cu virusul SARS-COV-2.
1. Persoana cu infectie asimptomatica cu SARS CoV2 nu necesita un tratament medicamentos.
2. Monitorizarea pacientului este extrem de importanta, agravarea suferintei impunand modificarea atitudinii terapeutice legat de diferite clase terapeutice utilizate.
3. Colaborarea intre medici din diverse specialitati medicale este necesara pentru a putea ingriji manifestarile variate/complexe ale COVID-19.
4. Antiviralele au o eficienta cu atat mai mare cu cat sunt administrate mai devreme in cursul bolii, de preferat in primele 7-10 zile. De aceea antiviralele sunt recomandate in primul rand in formele usoare si medii ale bolii!
5. Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomanda doar in formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficienta si riscuri.
6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazona) este indicat la pacientii cu inflamatie sistemica si/sau care necesita administrare de oxigen.
7. Imunomodulatoarele (tocilizumab, anakinra, dexametazona in doze imunosupresoare, altele) sunt rezervate DOAR cazurilor cu inflamatie excesiva, necontrolate de corticoizi in doza antiinflamatorie. Iar alegerea lor va depinde de efectele adverse posibile si de disponibilitatea unuia sau altuia dintre ele la un moment dat.
8. Datele privind eficienta si riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii si nu permit formularea unor indicatii certe.
9. Administrarea profilactica de anticoagulant este indicata tuturor pacientilor spitalizati. Cu exceptia celor care primesc deja un tratament anticoagulant si care vor continua sa primeasca doze terapeutice.
10. Infectia cu SARS CoV2 nu reprezinta o indicatie suplimentara pentru administrarea de antiagregante (se mentine administrarea pentru alte indicatii).
11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afectiuni la care se adauga si factori de risc specifici legati de COVID-19.
12. Administrarea de doze terapeutice de anticogulant se face pentru indicatiile standard. Dar si pentru pacienti cu COVID-19 cu risc trombembolic mare (agravarea suferintei respiratorii si/sau sindrom inflamator marcat) si risc hemoragic mic.
13. Antibioticele NU se utilizeaza in tratamentul COVID-19. Ele se prescriu rareori, deoarece coinfectiile cu SARS CoV2 sunt rare. Se administreaza antibiotic doar daca se demonstreaza o infectie bacteriana concomitenta sau supraadaugata.
14. Alegerea antibioticelor pentru situatiile rare de infectie bacteriana concomitenta sau supraadaugata trebuie sa tina cont de eficienta si de riscurile de dismicrobisme: infectii cu C difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.
15. Pentru infectii asociate asistentei medicale care apar in timpul ingrijirii pacientilor COVID-19 este important sa fie decis tratamentul si in raport de circulatia bacteriana in respectivul spital.
16. Principalul suport pentru pacientii cu forme severe si critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei; colaborarea cu medicii de terapie intensiva este esentiala in aceste situatii, mai ales pentru pacientii cu hipoxemie dificil de controlat.
17. Medicatia simptomatica este modalitatea majora de tratament pentru formele usoare de boala si poate fi utila oricarui pacient simptomatic.
18. Pentru persoanele infectate si pacientii monitorizati la domiciliu se aplica recomandarile de mai sus: infectatii asimptomatici nu primesc tratament, pacientii cu forme usoare de boala primesc simptomatice, pacientii cu forme medii si severe care raman la domiciliu pot primi profilaxie a trombozelor daca au si alti factori de risc (in primul rand imobilizarea la pat).
19. Utilizarea de azitromicina (si alte antibiotice) si de corticoizi la domiciliu in COVID19 reprezinta de cele mai multe ori un abuz cu consecinte asupra pacientului si asupra rezistentei bacteriene la nivel macrosocial.
Potrivit actului normativ, noul protocolul de tratament al infectiei cu Covid-19 a fost revizuit in urma propunerii Comisiei de Boli Infectioase a Ministerului Sanatatii, cu sprijinul Comisiei Stiintifice COVID-19 a ministerului.
Protocolul de tratament al infectiei cu Covid-19 a fost revizuit in urma propunerii Comisiei de Boli Infectioase a Ministerului Sanatatii, cu sprijinul Comisiei Stiintifice COVID-19 a ministerului.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…