Sari la conținut

Noile pensii îi condamnă pe seniorii cu dizabilități „la sărăcie”. COPAC cere corectarea nedreptății

pensie
Sursă foto: Playtech

Seniorii cu dizabilități, afectați „profund” de recalcularea pensiilor. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) se alătură Federaţiei Consiliul Naţional al Dizabilităţii în demersurile sale pentru apărarea drepturilor persoanelor cu astfel de afecţiuni.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România se alătură Federaţiei Consiliul Naţional al Dizabilităţii în demersurile sale pentru apărarea drepturilor persoanelor cu astfel de afecţiuni, care se declară afectate „profund” de modificările din sistemul public de pensii.

COPAC cere corectarea nedreptății din sistemul public de pensii

Într-un comunicat se precizează că actuala lege nu recunoaşte contribuţiile diferenţiate ale persoanelor cu dizabilităţi, astfel că pensiile acestora au fost reduse substanţial.

Persoanele cu dizabilităţi care au contribuit la sistemul de pensii cu eforturi semnificative, depăşind bariere fizice, psihologice şi sociale, se văd acum penalizate, afirmă Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Coaliţia anunţă că va participa inclusiv la proteste, ca semn de solidaritate cu persoanele cu dizabilităţi şi cere să se corecteze nedreptatea pe care modificarea legislativă o face acestor oameni.

Seniorii cu dizabilități sunt „condamnați la sărăcie”

„Această lege nu recunoaşte contribuţiile diferenţiate ale persoanelor cu dizabilităţi, având drept consecinţă imediată reducerea majoră a pensiilor unei categorii semnificative de cetăţeni. Această modificare legislativă este un regres semnificativ pentru echitatea socială, asigurată de legislaţia anterioară care reglementa stagiul de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de gradul de handicap.

(…) Cu tristeţe şi indignare, observăm cum o lege ce ar trebui să protejeze şi să susţină persoanele cu dizabilităţi, se transformă într-un instrument de marginalizare. Persoanele cu dizabilităţi care au contribuit la sistemul de pensii cu eforturi semnificative, depăşind bariere fizice, psihologice şi sociale, se văd acum penalizate prin reducerea pensiilor.

Această nedreptate nu este doar o problemă de calcul legislativ, ci poate fi citită într-o cheie ce evidenţiază chestiune de respect, empatie şi responsabilitate faţă de cei care s-au străduit să îşi depăşească condiţia şi sa se adapteze normelor, aducându-şi propria contribuţie în societate proporţional cu posibilităţile pe care le-au avut.

O mare parte dintre pensii nu asigură un trai decent, nefiind adaptate la inflaţie. Reducerea lor uneori cu peste 50% este echivalentă cu o condamnare la sărăcie”, se arată în comunicatul de presă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel