Din cuprinsul articolului
Directorul interimar al Spitalului Pantelimon a fost sesizat cu privire la două noi plângeri referitoare la ororile din secția ATI.
Una dintre aceste sesizări a fost făcută de o asistentă medicală, care a semnalat că un injectomat ar fi fost oprit, cu toate că un pacient era conectat la el, fără ca doctorul de gardă să fie anunțat.
De asemenea, cu trei săptămâni în urmă, un medic de la secția de terapie intensivă a aceluiași spital a constatat că, într-una dintre secții, dozele de noradrenalină fuseseră reduse subit, fără nicio recomandare verbală sau scrisă din partea unui doctor. Conform medicului, nu era vorba de un pacient care să aibă nevoie de o ajustare a dozei.
A fost formată imediat o comisie la nivelul conducerii, iar documentele s-au înaintat la procuratură. În urma incidentului, întregul personal a fost audiat de comisia din cadrul spitalului, incluzând medici, asistente, infirmiere, până și fizioterapeutul din secția de terapie intensivă.
Cele două doctorițe aveau camere specifice unde accelerau moartea pacienților
Între timp apar detalii cutremurătoare din ancheta privind morțile suspecte. Procurorii afirmă că cei doi medici care se află acum în arest aveau încăperi specifice în care au accelerat moartea pacienților.
În plus, pe masa de lucru de acasă a doctoriței supranumite „doamna cu coasa”, investigatorii ar fi găsit o listă completă a pacienților care au murit, nu mai puțin de 17. Se pare că lângă lista era și un tratat privind administrarea de noradrenalină.
De asemenea, procurorii afirmă că Dr. M.M. a încercat să elimine mai multe elemente probatorii.
Totodată, „doamna cu coasa” a eliminat toate datele de pe telefonul său mobil. În acest mod, medicul a sperat să iasă basma curată. Procurorii bănuiesc că medicul a scăzut în mod deliberat dozele de noradrenalină la 17 pacienți. Cu toate că probele procuraturii se întemeiază în principal pe mărturiile colegilor doctoriței, aceasta a respins toate acuzațiile.
De asemenea, potrivit anchetatorilor, alt medic ar fi procedat în mod similar. În conformitate cu raportul întocmit de procurori, ar fi administrat fiole de ser fiziologic în loc de noradrenalină, provocând astfel oprirea bruscă a funcțiilor cardiorespiratorii.
Pacienții considerați de către cei doi medici ca fiind „ lăsați” să moară au primit doze de noradrenalină de 15 ori mai mici decât era necesar, însă această discrepanță nu era consemnată în foaia de observație.
Mai mult, potrivit procurorilor, ambii medici aveau „camere specifice” în care grăbeau moartea bolnavilor. Cele două anesteziste au fost arestate pentru 30 de zile, însă, potrivit surselor Antena 3 CNN, ambele au făcut apel la decizia instanței.