O nouă analiză a datelor din studiul clinic de Fază III LUME-Lung 1 a arătat că noul compus investigațional nintedanib, un triplu inhibitor oral al angiokinazei care vizează trei receptori implicați decisiv în procesul de angiogeneză și creșterea tumorii, a oferit o îmbunătățire relevantă și clinic semnificativă a supraviețuirii generale în cazul pacienților cu cancer pulmonar avansat cu alt fel de celule decât cele mici (NSCLC), cu histologie de adenocarcinom. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului European de Cancer din Amsterdam.
„Adenocarcinomul este cea mai întâlnită formă de cancer pulmonar cu alt fel de celule decât cele mici, și cum la majoritatea pacienților aflați într-un stadiu avansat al bolii, progresul acesteia după terapia inițială este inevitabil, tratamentele eficiente de linia a doua sunt vitale”, spune Dr. Anders Mellemgård, Departamentul de Oncologie, Spitalul Universitar Herlev, Copenhaga. „Progresele recente în ceea ce privește tratamentul pentru această considerabilă populație de pacienți au fost limitate, însă, odată cu nintedanib, am realizat un pas important. LUME-Lung 1 a demonstrat că atunci când este alăturat chimioterapiei, nintedanib este eficient în extinderea supraviețuirii generale cu 2,3 luni pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat cu alt fel de celule decât cele mici, cu histologie de tip adenocarcinom, și ar putea deveni astfel o opțiune importantă de tratament de linia a doua pentru acești pacienți.”
LUME-Lung 1 a demonstrat că nintedanib* în combinație cu docetaxel a oferit o creștere statistică semnificativă a medianei de supraviețuire generale, de la 10,3 luni în brațul tratat cu placebo, la 12,6 luni în cazul brațului tratat cu nintedanib* (HR: 0,83, valoare p: 0,04).1 Potrivit acelorași date, cu cât mai repede organismul pacientului cu adenocarcinom nu răspunde tratamentului de primă linie cu chimioterapie, cu atât mai mari sunt beneficiile tratamentului cu nintedanib* în combinație cu docetaxel.1
În comparație cu populația generală de pacienți cu adenocarcinom, cei cu adenocarcinom în stadiu avansat, care a progresat într-un interval de nouă luni de la inițierea primei linii de tratament (T<9 luni), au cunoscut o creștere a medianei de supraviețuire, cu trei luni (10,9 luni în cazul tratamentului cu nintedanib* în combinație cu docetaxel vs. 7,9 luni în cazul tratamentului cu placebo în combinație cu docetaxel).1
Analiza privind îmbunătățirea supraviețuirii generale a pacienților cu adenocarcinom care au progresat într-un interval de nouă luni de la inițierea primei linii de tratament (T<9 luni), sugerează că acest interval mai mic de 9 luni poate fi un indicator clinic al beneficiilor observate în cazul utilizării nintedanib* ca tratament de linia a doua pentru pacienții cu NSCLC avansat cu histologie de tip adenocarcinom.
Cele mai frecvente efecte adverse observate în cadrul studiului LUME-Lung 1 au fost de natură gastro intestinală, precum și creșteri reversibile ale enzimelor hepatice, ce au fost gestionate prin tratament de suport sau prin reduceri ale dozei (efecte adverse observate în cazul tratamentului cu placebo vs. nintedanib*: greață 18% vs. 24%, stare de vomă 9% vs. 17%, diaree 22% vs. 42% și creșteri ale enzimelor hepatice 8% vs. 29%). Renunțarea la tratament datorită efectelor adverse a fost similară în ambele brațe, de asemenea și cazurile de hemoragii de gradul trei sau evenimente tromboembolice.1 Rezultatele studiului au demonstrat că în ciuda efectelor adverse observate, pacienții au cunoscut beneficii suplimentare în cazul nintedanib*, în combinație cu docetaxel, fără vreun un impact semnificativ asupra calității vieții acestora.
Boehringer Ingelheim își propune ca în urma tuturor eforturilor depuse, pacienții din întreaga lume să poată avea acces la tratamentul cu nintedanib*. În prezent, sunt în curs de pregătire aplicații la nivel global.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…