Din cuprinsul articolului
Noi reguli pentru începerea anului școlar. Florin Cîțu: „Vreau ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică”.
În cadrul unei declarații de presă la Palatul Victoria, după ce a participat la ședința de lucru pe tema vaccinării copiilor, premierul Florin Cîțu a declarat că dorește ca acest an școlar să fie cu „prezență fizică” și să rămână tot cu prezență fizică.
Florin Cîțu: „Vreau ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică”
„Am avut două lucruri pe care le-am spus și rămân ferm pe acestea. Vreau ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie. Anul trecut prin multe, am învățat mult, dar nu aveam vaccin.
E important pentru mine, după discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii asupra impactului de anul trecut asupra elevilor, de aceea nu aș vrea să mai trecem prin acea situație și vom face tot ceea ce e posibil ca anul școlar să rămână cu prezență fizică”, a afirmat Florin Cîțu.
De asemenea, premierul a insistat pe vaccinarea sau testarea angajaților, în special a celor din sistemul de învățământ, din MAI, MApN și a celor din sistemul medical.
„Eu mi-a exprimat ca de fiecare dată opinia că nu doar personalul din sistemul medical, dar și cel din învățământ, din MAI, MApN și sistemul public trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. Nu putem să mergem mai departe așa cum am mers până acum”, a declarat Florin Cîțu.
Ioana Mihăilă: „Prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil”
La rândul său, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a subliniat ideea că prioritatea guvernului este de a menține școlile deschise. În ceea ce privește vaccinarea în școli, Ioana Mihăilă spune că este nevoie de mai multe discuții cu CNCAV, pentru adaptarea deciziilor „în funcție de particularitățile fiecărei școli”.
„Am agreat că prioritatea tuturor este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil și oferirea posibilității cursurilor în format fizic. De asemenea, acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri de protecție, așa încât transmiterea să rămână cât mai mult posibil. Din acest motiv, purtarea măștii în școală va fi obligatorie pentru copii de peste 6 ani. Purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie.
Activitățile sportive vor fi încurajate preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența în comunitatea respectivă dacă se pot desfășura sau nu.Despre vaccinarea în școli vom continua să avem discuții cu CNCAV și să adaptăm deciziile în funcție de particularitățile fiecărei școli”, a declarat ministrul Sănătății – Ioana Mihăilă.
Noi reguli pentru începerea anului școlar
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o serie de măsuri care vor intra în vigoare odată cu deschiderea noului an școlar, pe 13 septembrie. Nu vor exista restricții pentru cei nevaccinați, a dat asigurări ministrul Educației, dar ar putea fi avantaje pentru elevii și profesorii imunizați.
- Școlile vor fi deschise până când rata de incidență va ajunge la 6 la mie.
- Dacă rata de incidență trece de 6 la mia de locuitori, atunci se vor lua măsuri în acest sens.
- În ceea ce privește zonele carantinate, școlile se închid cu totul.
- Dacă un elev se infectează cu coronavirus, atunci toți colegii lui vor fi testați.
- În ceea ce îi privește pe cei vaccinați, ei pot face în continuare orele cu prezența fizică, în timp ce elevii nevaccinați vor trece în online.
În cazul în care rata incidenței trece de 6 la mia de locuitori, în cazul elevilor:
- Clasele I, a II a, a III a , a IV a , a V a și a VI-a vor trece în mediul online.
- Pentru clasele a VII a, a VIII a, a IX a, a X a, a XI a și a XII -a rămâne de văzut dacă se va modifica regula pentru elevii vaccinați, cu scopul de a le permite prezența fizică.
În cazul în care rata incidenței trece de 6 la mia de locuitori, în cazul profesorilor:
- În ceea ce îi privește pe profesori, până la pragul de 6 la mie ei vor avea acces nedisriminatoriu în școli.
- Dacă rata de incidență trece de 6 la mia de locuitori, atunci profesorii nevaccinați sau care nu au trecut prin boală au posibilitatea testării.
- Dacă nu se vor testa, atunci profesorii vor trece în mediul online până când rata de incidență va scădea sub 6 la mia de locuitori.