Din cuprinsul articolului
Optimizarea costurilor în sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare care au un preț mai mic decât al celor inovatoare.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România propune o listă de soluții concrete pentru optimizarea bugetară, iar reprezentanții Guvernului declară că le vor susține.
Medicamentele generice sunt echivalentele terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat.
„Principalul avantaj al folosirii acestor medicamente este prețul mult mai mic decât al celor originale – în primul an de la apariție este cu 40% mai mic, iar după 4 ani este cu 75% mai mic. Acest lucru face ca atunci când apar medicamente generice pe o anumită moleculă, numărul de pacienți să crească de trei ori. Cu alte cuvinte, sunt tratați mai mulți pacienți cu același buget”, a explicat Simona Cocoș, președintele APMGR.
„S-a ajuns la o performanță – avem cheltuieli cu sănătatea de aproape un miliard de euro lunar. Niciodată nu a fost aceasta sumă! Din aceasta sumă, care include și bunuri, și servicii, medicamentele generice ocupă 80% dintre tratamente și cele inovative – 20%.
Problema este că la costuri, proporția se inversează – 80% din cheltuieli sunt pentru medicamentele inovative și 20% pentru medicamentele generice. Ieftinirea medicamentelor generice nu este o măsură de succes, pentru că atunci vor ieși anumite medicamente de pe piață.
Deciziile trebuie luate cu informații reale și foarte bine argumentate, astfel încât să echilibrăm între generice și inovative. Fabricile de medicamente generice din România sunt o plus valoare pentru țară – mă refer la angajați, la exporturile pe care le fac etc”, este mesajul prim-ministrului României, Marcel Ciolacu.
În aceeași direcție, Marcel Boloș, ministrul Economiei și Finanțelor, a declarat: „Am inițiat și aprobat la o schemă de ajutor de stat pentru activitatea farmaceutică, cu o valoare de peste 500 milioane euro. Cât de curând, sper eu, în mai-iunie, vom deschide apelul de proiecte cu valori între 10 și 100 milioane euro fiecare, pentru susținerea activității de producție la nivel național.”
„Acest ajutor de stat pentru investiții în industria farmaceutică este o veste care ne-a bucurat foarte mult. Producătorii locali ar putea să investească în linii de producție. Sunt peste 20 de fabrici de medicamente în România, care sunt ca o asigurare de sănătate pentru țară. Ați văzut, în situații de război, de pandemie, câtă nevoie este de medicamente!” spune Simona Cocoș, președinte APMGR.
„Industria farma este o industrie strategică, orice s-ar întâmpla la nivel geopolitic. În România producem doar medicamente generice, dar legislația nu încurajează această piață – avem o taxă clawback care este de 15-25%, avem cele mai mici prețuri din Europa, avem cel mai lung termen de plată din Europa – de 90 de zile oficial, dar în realitate ajunge la 180-190 de zile.” spune Mihai Fugarevici, Director General STADA România.
„În perioada următoare o să încercăm să avem și în România registre de boli. Registrele de boli fac predictibile politicile de sănătate și necesitatea de finanțare pentru că știm exact de câți pacienți este vorba, pentru că acele contracte cost-volum au în spate date reale, nu estimate. În acest caz, și din punct de vedere al Ministerului Finanțelor, dacă știi exact cât trebuie să finanțezi într-un an, atunci și adaptabilitatea bugetară este mai bună.
De asemenea, ieri Guvernul a adoptat o hotărâre prin care extinde lista de medicamente compensate și gratuite cu 28 de molecule: 22 noi și 6 dintre ele la care se extinde indicația terapeutică, ceea ce e un lucru foarte important care îmbunătățește accesul populației la medicamente”, a declarat ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
„Nu există nicio diferență între medicamentele biologice și cele biosimilare în ceea ce privește siguranța, calitatea și eficacitatea.” farm. Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.
Principalele propuneri făcute de APMGR în cadrul conferinței „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”:
1. Mutarea DCI-urilor aflate pe contract de cost-volum (rambursare condiționată) pe rambursare necondiționată de îndată ce medicamentul inovativ și-a pierdut brevetul și a apărut pe piață medicamentul generic/biosimilar. Astăzi, intrarea medicamentelor generice și biosimilare în rambursare se face cu întârziere, chiar si după 1-2 ani.
2. Corectarea unor situații referitoare la licitațiile din spital:
3. Creșterea adopției de medicamente biosimilare la un nivel apropiat țărilor vestice.
4. O nouă legislație de prețuri și compensare care să nu împovăreze și mai mult medicamentele generice și biosimilare, care sunt în pericol să dispară din piață.
Ieri, APMGR a organizat o dezbatere în parteneriat cu Antena 3 / CNN, pe tema „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”, la care au participat:
Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…
Mercurul este un element chimic care se găsește în mod natural în mediul înconjurător și,…
Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…
Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…
Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…