Din cuprinsul articolului
Comisia Europeană a modificat nivelul maxim admis pentru cadmiul și plumbul conținut de anumite alimente. Această decizie a fost adoptată în intenția de a reduce prezența contaminanților cancerigeni din alimentație.
Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime admise pentru cadmiu şi plumb într-o gamă largă de produse alimentare. Intenţia este de a reduce şi mai mult prezenţa contaminanţilor cancerigeni în alimente şi de a face alimentele sănătoase mai accesibile, ca parte a Planului european de luptă împotriva cancerului, Potrivit Rador.
Măsurile stabilite astăzi de Comisia Europeană se vor aplica de la 30 august pentru nivelul maxim de plumb și de la 31 august pentru cadmiu.
Acesta este un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină fructele, legumele, cerealele, precum și semințele oleaginoase şi Comisia Europeană va impune reducerea nivelului său maxim în toate aceste cazuri.
Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.
A doua măsură – reducerea nivelului maxim de plumb – va fi aplicată pentru numeroase produse alimentare, inclusiv pentru alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.
Vor fi stabilite noi niveluri maxime admise de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea. Cadmiul este un metal greu toxic, prezent în mediu atât natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale.
Principala sursă de expunere la cadmiu, cazul nefumătorilor, o reprezintă alimentele. Şi plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, iar hrana este principala sursă de expunere umană la plumb.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…