Din cuprinsul articolului
Salariații au dreptul de a beneficia de concediu medical și indemnizația aferentă, așadar fiecare angajator are obligația corelativă de a acorda acest drept.
Beneficiarii dreptului la concediu medical
Actul normativ relevant în acest domeniu este Ordonanța de Urgență nr.158 din 2005, care prevede la articolul 1 că:
”Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asigurați, au dreptul, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada în care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, dacă:
- desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă/raport de serviciu/act de detașare, precum și alte venituri asimilate salariilor
- beneficiază de drepturi bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj
În plus, se acordă acest drept și altor categorii de persoane, și anume:
asociați, comanditari sau acționari
membri ai asociației familiale
persoane autorizate să desfășoare activități independente
persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.
Există mai multe tipuri de concedii medicale:
Conform noilor modificări, atunci când vrei să îți iei concediu medical, nu mai ești obligat să te duci la angajator și să iei acea adeverință care să dovedească faptul că ești angajat în locul respectiv. Prin prisma acestei decizii, Guvernul își dorește să obțină un grad de transparență mai ridicat atât din partea angajatului, cât și din partea angajatorului, motiv pentru care a introdus un sistem de amenzi.
Spre exemplu, dacă ai mai multe locuri de muncă, nu poți intra într-un singur concediu medical și să mergi în continuare la job-urile celelalte. Trebuie să-ți anunți toți angajatorii că ai intrat în medical. Dacă îți minți angajatorul, riști o amendă de până la 2.000 de lei. De altfel, și angajatorul poate să încaseze o amendă care a crescut, ajunge acum până la 6.000 de lei dacă nu-ți plătește corect sau la timp concediul medical. Există sancțiuni ceva mai drastice pentru medici. Am avut atâtea cazuri în care dădeau concedii medicale false. Acum, amenda pentru astfel de situații a crescut până la 11.000 de lei. Mai apare o noutate, doctorii sunt obligați să te urmărească din punct de vedere medical atunci când te afli în această situație și să-ți facă inclusiv un plan terapeutic. Dacă nu fac asta, riscă o amendă de până la 10.000 de lei, conform AlephNews.
Amendă – 1.000 – 2.000 lei
Amendă: 3.500 lei – 6.000 lei
Amendă: 6.000 – 11.000 lei
Amendă: 5.000 lei – 10.000 lei
În ceea ce privește carantina la întoarcerea din zone de risc, indemnizația este pentru 5 zile, nu 14 ca până acum.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…