Sari la conținut

Noi modificări ale concediilor și adeverințelor medicale. Amenzi usturătoare dacă nu respecți legea!

concedii medicale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Concediu medical

Salariații au dreptul de a beneficia de concediu medical și indemnizația aferentă, așadar fiecare angajator are obligația corelativă de a acorda acest drept.

Beneficiarii dreptului la concediu medical

Actul normativ relevant în acest domeniu este Ordonanța de Urgență nr.158 din 2005, care prevede la articolul 1 că:

”Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asigurați, au dreptul, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada în care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, dacă:

  • desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă/raport de serviciu/act de detașare, precum și alte venituri asimilate salariilor
  • beneficiază de drepturi bănești lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj

În plus, se acordă acest drept și altor categorii de persoane, și anume:

  • asociați, comanditari sau acționari

  • membri ai asociației familiale

  • persoane autorizate să desfășoare activități independente

  • persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.

Tipuri de concedii medicale

Există mai multe tipuri de concedii medicale:

  • pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
  • pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  • pentru maternitate;
  • pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • de risc maternal.

Conform noilor modificări, atunci când vrei să îți iei concediu medical, nu mai ești obligat să te duci la angajator și să iei acea adeverință care să dovedească faptul că ești angajat în locul respectiv. Prin prisma acestei decizii, Guvernul își dorește să obțină un grad de transparență mai ridicat atât din partea angajatului, cât și din partea angajatorului, motiv pentru care a introdus un sistem de amenzi.

Spre exemplu, dacă ai mai multe locuri de muncă, nu poți intra într-un singur concediu medical și să mergi în continuare la job-urile celelalte. Trebuie să-ți anunți toți angajatorii că ai intrat în medical. Dacă îți minți angajatorul, riști o amendă de până la 2.000 de lei. De altfel, și angajatorul poate să încaseze o amendă care a crescut, ajunge acum până la 6.000 de lei dacă nu-ți plătește corect sau la timp concediul medical. Există sancțiuni ceva mai drastice pentru medici. Am avut atâtea cazuri în care dădeau concedii medicale false. Acum, amenda pentru astfel de situații a crescut până la 11.000 de lei. Mai apare o noutate, doctorii sunt obligați să te urmărească din punct de vedere medical atunci când te afli în această situație și să-ți facă inclusiv un plan terapeutic. Dacă nu fac asta, riscă o amendă de până la 10.000 de lei, conform AlephNews.

Ce pățești dacă minți angajatorul

Amendă – 1.000 – 2.000 lei

Ce pățește angajatorul care nu-ți dă concediu medical sau nu-l dă corect

Amendă: 3.500 lei – 6.000 lei

Ce pățește medicul care dă concediu fals

Amendă: 6.000 – 11.000 lei

Ce pățește medicul care nu întocmește un plan de monitorizare al pacientului

Amendă: 5.000 lei – 10.000 lei

Concediu de carantină

În ceea ce privește carantina la întoarcerea din zone de risc, indemnizația este pentru 5 zile, nu 14 ca până acum.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel