Sari la conținut

Noi medicamente vor fi interzise pentru șoferi. Printre acestea sunt și tratamente comune pentru răceală

Sursă foto: Facebook Poliția Română

Ministerul Sănătății a adăugat trei noi medicamente pe lista substanțelor interzise pentru șoferi, generând discuții și preocupări în rândul specialiștilor și al publicului.

Un medic legist renumit a subliniat că ar trebui stabilit un prag minim pentru anumite substanțe din medicamentele pentru răceală, astfel încât șoferii care le folosesc să nu fie acuzați automat de consum de droguri de către poliție.

De asemenea, acesta consideră necesară modificarea legii și pentru medicamentele prescrise de psihiatri, care ar putea afecta siguranța la volan. Această problemă evidențiază nevoia de reglementări mai clare, care să protejeze atât siguranța rutieră, cât și drepturile pacienților care necesită aceste tratamente.

Trei medicamente psihiatrice interzise șoferilor

Pe lista actualizată a treia oară de Ministerul Sănătăţii au fost introduse trei medicamente psihiatrice care afectează reflexele.

Rămâne însă problema şoferilor care ies pozitivi la testul antidrog după ce au luat medicamente pentru gripă. Aceeaşi problemă apare şi în cazul tratamentelor uzuale – Nurofen plus, Codeină, Xanax, Diazepam, Tramadol – plus 70 de medicamente folosite de bolnavi cu depresie, anxietate sau alte probleme psihiatrice.

„Această nouă decizie a Guvernului va îngreuna accesul la tratament și va determina ca o parte să renunțe la tratament. Suntem în situația în România că nicăieri în lume de a închide oameni”, a explicat Vlad Zaha, expert criminolog pentru Observator News.

șofer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Sunt utilizate pentru tratamentul atenției, memoriei, concentrării, anxietății și ele ar trebui să ajute o persoană să poată să funcționeze normal nu să reprezinte o problemă în cazul în care sunt luate”, a adăugat Romina Ionescu, medic psihiatru.

Ministrul Sănătăţii este convins că această problemă este rezolvată.

„Este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehicului sau dacă sunt utilizate, atunci când există o indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de-a conduce autovehicule”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel