Categories: Ştiri sănătate

Noi medicamente, teste, vaccin pentru TUBERCULOZĂ

Noi medicamente, teste, vaccin pentru TUBERCULOZĂ. S-a aprobat Strategia Națională de Control TBC. Boala ar trebui să fie eliminată până în 2035.

Guvernul a aprobat Strategia Națională de Control TBC, boală ce trebuie eliminată până în 2035.

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 7 septembrie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei în România, pentru perioada 2022-2030.

Documentul stabilește obiective care continuă eforturile pentru controlul și eradicarea tuberculozei și oferă un cadru pentru schimbări profunde, care să accelereze progresul și să răspundă în mod profesionist nevoilor pacienților.

”La fel ca în Strategia Națională TB 2015-2020, și în Strategia Națională TB 2022-2030, una dintre prioritățile strategice râmâne reducerea morbidității și mortalității TB prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului.

Noua strategie propune o schimbare radicală a modului în care sunt organizate, furnizate și decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanță, furnizarea serviciilor, finanțare), pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică.

Ce aduce nou strategia aprobată

Se propune schimbarea modelului de îngrijiri și asimilarea tot mai mare a inovațiilor din domeniu (noi medicamente, servicii, teste de diagnostic, vaccin, protocoale etc.), care sunt esențiale pentru progresul spre eliminarea tuberculozei în România.

Totodată, strategia aduce o schimbare de paradigmă, de la acțiuni focalizate, cu impact asupra reducerii treptate a incidenței TB, la acțiuni multisectoriale.

Intervențiile trebuie să se concentreze nu numai pe aspecte biomedicale și pe ținte de sănătate publică ori intervenții socio-economice, ci și pe cercetări și inovații, notează DC Medical.

Strategia națională de control al tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 va ghida acțiunile naționale pentru eliminarea acestei boli până cel târziu în anul 2035.

Strategia Națională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 a fost elaborată ca răspuns la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP).

Documentul a fost pregătit cu sprijinul financiar al Fondului Global și sub îndrumarea tehnică a personalului și consultanților OMS, pe baza contribuțiilor experților naționali”, arată Ministerul Sănătății.

Cauze și simptome

Tuberculoza este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai adesea plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și prevenibilă, potrivit OMS.

Bacteriile care provoacă tuberculoză se răspândesc de la o persoană la alta prin picături mici eliberate în aer prin tuse și strănut.

Tuberculoza se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Pandemia de coronavirus a făcut ca formele grave de tuberculoză pulmonară să reapară.

”Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă.

Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice.

Cifrele raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2021 sunt alarmante.

La nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an.

Tuberculoza este o boală infecţioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce se răspândește pe cale respiratorie (prin tuse, strănut, etc) și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân (peste 90% din cazuri).

Are potențial fatal, dacă nu este tratată la timp”, notează dr. Adriana Socaci medic primar pneumolog- coordonator dispensar TBC, potrivit Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, citată de DC Medical.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

7 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

38 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: