Categories: Ştiri sănătate

Noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite în România

Nelu Tătaru, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că pacienţii din România vor beneficia de noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite.

Oficialul citat de Radio România Actualități spune că tratamentele vor fi disponibile din al doilea semestru al anului.

În prezent, actualizarea listei de medicamente compensate este în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Conform unei noi Hotărâri de Guvern, pe listă ar urma să se găsească medicamente noi pentru afecţiuni precum diabet, tumori endocrine, boli inflamatorii şi oncologice.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a precizat că lista medicamentelor care urmează să fie compensate rămâne deschisă.

”Ultima modificare a aceste liste am dat-o în 10,14 zile, după ce vine şi răspunsul de la comisii în care să dăm acestei hotărâre de guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală și partea tehnică din Minister, Agenția Națională a Medicamentului”, spune dl Tătaru, citat de rador.ro.

Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice susțin că își doresc să intre medicamente inovative pe listele compensate și gratuite, în același timp cu plafonarea taxei clawback.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băicuianu afirmă: ”Susținem compensarea medicamentelor inovative. Pacienții români au nevoie de aceste medicamente, așa cum au nevoie și de medicamente generice și biosimilare. Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate cumva să nu mai fie finanțate din clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, cofinanțăm inovația.”

De asemenea, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că o măsură ar putea fi crearea cadrului legislativ pentru ca actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite să se facă regulat, trimestrial sau semestrial, dar să existe o predictibilitate pentru a nu mai fi întârzieri atât de mari, cum s-au observat în ultimii ani.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

2 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

22 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

41 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: