Categories: Ştiri sănătate

Noi măsuri de restricții începând cu data de 14 Noiembrie. Starea de alertă prelungită cu încă 30 de zile.

Având în vedere numărul mare de infectări și cifrele alarmante în creștere, Comitetul de Comunicare Strategică a propus noi măsuri de restricție valabile pentru 30 de zile, începând cu data de 14 Noiembrie. Numărul crescut de cazuri de covid-19 pune presiune pe sistemul sanitar și pe capacitatea autorităților de a gestiona situația.

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile. Unele măsuri se referă strict la procesul electoral din data de 6 Decembrie.

Noi măsuri adoptate

A fost adoptată cu această ocazie și lista țărilor din „zona galbenă” – țări cu risc epidemologic ridicat. Persoanele care vor ajunge în România din aceste țări, vor fi carantinate obligatoriu.

Măsurile care rămân în continuare în vigoare: obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Interdicția de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, rămâne în vigoare.

De asemnea, rămâne valabilă și interdicția de circulație între orele 23:00 – 5:00, cu excepțiile aferente.

În ceea ce privește sectorul HoReCa – măsurile deja luate rămân în continuare în vigoare.

Fără nunți și petreceri

Sunt interzise sărbătoririle, aniversările, petrecerile în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Procesul electroral – noi măsuri

Pe perioada procesului electoral (în cadrul secțiilor de votare și nu numai), se vor adopta/întreprinde următoarele măsuri și acțiuni, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, cu avizul Autorității Electorale Permanente, pentru secțiile de votare din țară și în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor externe, cu avizul Autorității Electorale Permanente pentru secțiile de votare din străinătate,astfel:

  1. purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidaţii, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  2. asigurarea distanţării fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral;
  3. dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral.

Activitățile sportive

Activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății.

Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

Activitățile culturale

Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Activitatea cultelor religioase

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Ziua Națională a României

Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului.

Lista țărilor din „zona galbenă” / Rata de incidență cumulată la 100.000

Noi măsuri: carantina obligatorie 14 zile

Andorra 1765.6

Polinezia Franceza 1503.1

Cehia 1471.7

Luxemburg 1348.3

Belgia 1342.9

Elveția 1262.1

Liechtenstein 1102.2

Slovenia 1067.4

Armenia 968.9

Franța 968.2

Muntenegru 965.6

Austria 789.9

Polonia 770.9

Georgia 760.0

Croația 757.2

Olanda 686.5

Italia 678.1

Bosnia și Herțegovina 652.2

San Marino 650.2

Macedonia de Nord 616.5

Guam 607.9

Spania 602.3

Portugalia 590.1

Slovacia 580.7

Iordania 556.7

Ungaria 544.5

Monaco 544.1

Bulgaria 532.4

Lituania 519.5

Danemarca ** 254.3

 

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

17 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

46 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: