Din cuprinsul articolului
Pentru a limita efectele negative asociate pandemiei de coronavirus, autoritățile au propus implementarea unui certificat de vaccinare anti-COVID. Cu ajutorul acestuia se pot înregistra anumite informații utile despre cetățenii care vor să călătorească și, de asemenea, pot beneficia de anumite măsuri în funcție de informațiile prezente în document. Iată ce trebuie să știi desăre certificatul de vaccinare anti-COVID!
Parlamentul European a votat ieri după-amiază pentru certificatul european COVID-19. Este propria versiune a ceea ce Comisia Europeană propunea drept adeverință verde, document care să ateste că un cetățean european fie a fost vaccinat, fie a fost testat negativ, fie a trecut prin boală, potrivit Rador.
Certificatele COVID-19 nu sunt documente de călătorie, spune Parlamentul European, care solicită de asemenea ca testarea să fie gratuită, accesibilă și disponibilă în timp util. Votul a fost numărat în această dimineață, rezultatul a fost 540 de voturi pentru, 119 împotrivă, 31 de abțineri, în forma pe care o propune Parlamentul European.
Noi informații despre certificatul de vaccinare anti-COVID
Cristian Bușoi, eurodeputat, a explicat ce implică acest certificat și, de asemenea, entru ce poate fi utilizat. Întrebat dacă acest document va împiedica libera circulație, eurodeputatul susține că circulația va fi chiar facilitată de certificat, în ciuda controverselor.
„Înseamnă că libera circulaţie rămâne. Aceste certificate însă vor facilita foarte mult mobilitatea şi vor ajuta la redeschidere mai rapidă a unor sectoare economice şi, în primul rând, a turismului. Înseamnă că un cetăţean european care nu beneficiază de niciuna din cele trei condiții presupuse de certificat nu înseamnă că nu va mai putea călători, că va fi închis în granițele propriei țări, va putea merge în orice altă țară, dar va fi supus unor restricții sanitare, epidemiologice, medicale, așa cum se întâmplă astăzi.
În schimb, pe baza dovezii făcute de certificatul COVID-19, și anume, în cazul în care persoana este vaccinată şi au trecut zece zile de la al doilea rapel, în cazul în care există rapel, dacă a trecut prin boală şi există o dovadă sau are un test negativ în ultimele 3 zile, atunci în mod evident aceste restricţii nu ar mai trebui să existe şi libera circulaţie va fi facilitată.
Este, deci, un pas înainte faţă de situaţia de astăzi, este un document care va standardiza şi care va oferi o anumită siguranţă, şi legală şi până la urmă o siguranţă a documentului, prin acel QR Code, şi va fi, evident, şi un imbold puternic pentru vaccinare„, declară Cristian Bușoi.
Carantinarea, evitată
„În practică, ne aşteptăm şi mă aştept ca toate statele UE, dacă o persoană îndeplineşte cele trei condiţii, ne aşteptăm să nu existe nicio restricţie în ceea ce privește carantinare, izolare, nevoia de alte teste și așa mai departe”, adaugă Cristian Bușoi.