Categories: Ştiri sănătate

Noi descoperiri în cazul virusului EBOLA

Echipa de cercetători de la Universitatea din Washington a decoperit cum virusul Ebola păcăleşte sistemul imunitar. Proteina VP24, prezentă în interiorul virusului împiedică sistemul imunitar să dea alarma când se produce infectarea cu acest virus, potrivit Agerpres.

‘Am știut multă vreme că infectarea cu Ebola obstrucționează un important compus imunologic numit interferon’, a explicat Gaya Amarasinghe, coordonator al studiului. ‘Acum știm cum se reușește acest lucru’, a precizat acesta.

Rezultatele au fost publicate miercuri în revista ‘Cell Host & Microbe’ și arată că proteina VP24 a virusului Ebola este specializată în blocarea activării interferonului.

Celulele umane au în interior un nucleu în care se află genomul (ansamblul genelor). Sfera este separată de exterior printr-o membrană și prin sisteme de transport care funcționează ca niște ‘porți’. Ca într-un castel medieval, porțile ‘decid’ cine intră și cine nu. Acest lucru este esențial pentru că genele din interior funcționează ca niște instrucțiuni care, când sunt citite, modulează funcționarea celulei și decid dacă aceasta trăiește sau moare ori dacă se divizează, de exemplu.

Virusul Ebola are o moleculă, proteina VP24, care este specializată în închiderea uneia dintre aceste ‘porți’. Obiectivul este de a evita ca o anumită moleculă să ajungă la nucleu. Aceasta este STAT1, un fel de mesager care poate da semnalul de alarmă privind prezența virusului. De fapt, când STAT1 intră în nucleu, alertează în legătură cu prezența Ebola sau, mai bine zis, activează lectura genelor astfel încât încep să se producă proteinele interferonului. Iar aceasta i-ar dăuna virusului Ebola.

‘Șiretenia’ virusului nu se termină însă aici. Cercetătorii au descoperit că în loc să închidă toate ‘porțile’, adică în loc să blocheze transportul general de molecule către nucleu, virusul se axează pe ‘poarta’ STAT1. Aceasta se întâmplă pentru că el însuși are nevoie de aceste porți pentru a ajunge la sistemul de ‘guvernare’ al celulei.

Dacă se va înțelege pe deplin acest mecanism, „vor apărea noi modalități de a învinge virusul”, a subliniat unul dintre cercetători, Chris Basler.

 

Ana Maria Niţu

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

15 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

44 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: