Categories: Stil de viaţă

Noi ajutoare și facilități pentru persoanele cu handicap

Noi ajutoare și facilități pentru persoanele cu handicap. În funcție de gradul de handicap, persoanele cu dizabilități din România pot beneficia, pe lângă indemnizația lunară, de diverse facilități. Acestea includ un număr de călătorii interurbane gratuite, acoperirea cheltuielilor de deplasare cu mașina proprie și scutirea de la plata rovinietei.

În plus, persoanele cu dizabilități pot solicita un card european destinat lor, care oferă beneficii precum călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun și parcare gratuită în mai multe țări din Uniunea Europeană (UE).

În primul rând, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că adulții cu dizabilități, indiferent de veniturile lor, beneficiază de o indemnizație lunară. Astfel, persoanele cu handicap grav primesc 419 lei (70% din indicatorul social de referință – ISR, care în prezent este de 598 de lei), iar cele cu handicap accentuat primesc 317 lei (53% din ISR).

Deoarece valoarea ISR se ajustează anual în funcție de rata inflației, mai multe ajutoare, inclusiv indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități, vor crește începând din martie.

În plus, Legea 448/2006 stipulează că persoanele cu dizabilități primesc lunar, indiferent de veniturile lor, un buget personal complementar:

  • 180 de lei (30% din ISR) pentru adulții cu handicap grav;
  • 132 de lei (22% din ISR) pentru adulții cu handicap accentuat;
  • 72 de lei (12% din ISR) pentru adulții cu handicap mediu.

Adulții cu handicap vizual grav pot primi o indemnizație de însoțitor, care, conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, a fost în valoare de 2.086 de lei în ianuarie. De asemenea, aceștia pot alege între un asistent personal sau indemnizația de însoțitor.

ajutoare și facilități pentru persoanele cu handicap la transport

Persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport urban, atât cu mijloacele de transport în comun de suprafață, cât și cu metroul.

În plus, în ceea ce privește transportul interurban, persoanele cu dizabilități au dreptul la bilete gratuite (24 de călătorii pe an pentru persoanele cu handicap grav și 12 pentru cele cu handicap accentuat) sau pot opta pentru bani pentru carburant (1.500 de lei pe an pentru persoanele cu handicap grav și 750 de lei pe an pentru cele cu handicap accentuat).

Conform legii, persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă în localități diferite de cele de domiciliu beneficiază de transport interurban gratuit. Aceștia pot alege să călătorească cu trenul, în limita costului unui bilet la tren interregio (IR) cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuze sau cu nave fluviale, conform recomandărilor centrului de dializă, și peste numărul de călătorii prevăzut.

Adulții cu handicap grav sau accentuat au dreptul la credite fără dobândă pentru achiziționarea unui autovehicul sau pentru adaptarea locuinței la nevoile lor specifice. Condițiile includ plata la scadență a ratelor creditului, o valoare a creditului care să nu depășească 10.000 de euro și o perioadă de rambursare de maximum 10 ani.

Scutire la plata impozitului pe venit

Pentru achiziționarea de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului poate ajunge până la 20.000 de euro, iar perioada de rambursare este de 15 ani.

În plus, atât persoanele cu dizabilități, cât și însoțitorii lor beneficiază de scutirea de la plata rovinietei.

Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, persoanele cu handicap sunt asigurate fără a plăti contribuția, pentru veniturile obținute conform Legii 448/2006.

Codul fiscal (Legea 227/2015) prevede că persoanele cu handicap grav și accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru următoarele:

  • activități independente, desfășurate individual și/sau în asociere;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • salarii și venituri asimilate salariilor;
  • pensii;
  • activități agricole, silvicultură și piscicultură;
  • transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii.

De asemenea, persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, precum și reprezentanții legali ai acestora, care au în îngrijire persoane cu handicap grav sau accentuat, nu datorează impozit pe clădiri pentru locuința de domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea lor. Aceeași scutire se aplică și pentru impozitul pe mijloacele de transport.

În plus, persoanele cu dizabilități pot solicita un card european pentru dizabilitate, care completează cardurile naționale și oferă diverse beneficii în mai multe țări din UE. Aceste beneficii includ transport gratuit cu mijloacele de transport în comun, parcare gratuită și acces gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

21 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

52 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: