Sari la conținut

Noi abordări de tratament pentru tuberculoza, o problemă de sănătate majoră în România

 Una dintre problemele majore de sănătate publică din România este tuberculoza. Anual, peste 1.000 de români mor din cauza tuberculozei,.

România raportează aproximativ 13.000 de cazuri noi de tuberculoză în fiecare an. O parte dintre provocările cu care pacienţii şi potenţialii pacienţi se confruntă sunt legate de lipsa testelor rapide pentru tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR) care să asigure un diagnostic corect şi rapid, sau spitalizarea îndelungată.

Sistemul sanitar nu deţine suficient personal nou, format în domeniul tratării tuberculozei. Persoanele calificate din prezent devin vârstnice şi nu sunt înlocuite, nu există epidemiologi special instruiţi, capabili să realizeze sau să conducă activităţi importante de cercetare asupra tendinţelor bolii sau să conducă investigaţii în focar. Din cauza numărului redus de laboratoare, volumul mare de muncă este o piedică în asigurarea calităţii diagnosticului.

La conferința   ȚRomânia respiră sănătos..fără tuberculoză!”, organizată de Mediafax, s-au discutat noi abordări de tratament pentru cele două forme ale tuberculozei.

Diagnosticarea și tratarea tuberculozei sunt gratuite, însă testele și și medicamentele pentru diagnostic auxiliare sunt suportate și de pacient, astfel se descurajează depistarea bolii, iar România se află într-un impas. De asemenea, numărul mic de centre pentru diagnostic și perioada mare de spitalizare (6 luni) reprezintă piedici în tratarea eficientă a bolilor.

„Politicile de sănătate publică trebuie să vină în sprijinul pacienţilor şi să încurajeze aderenţa lor la tratament, unul dificil de urmat în contextul actual din cauza duratei, costurilor adiţionale asociate şi efectelor secundare. Medicamentele inovatoare, în schimb, îi pot ajuta să revină mult mai repede la viaţa şi activităţile de dinaintea diagnosticului, întrucât reduc considerabil perioada de tratament. De ceva timp, suntem parteneri activi ai pacienţilor, ai profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi ai autorităților. Credem cu adevărat în colaborarea dintre toate părțile implicate, deoarece cu siguranță cu toții înțelegem dimensiunea socio-economică a tuberculozei. Avem toată încrederea că angajamentul tuturor va fi unul real și de durată, tratând astfel cu seriozitate această afecțiune.” a declarat Jacopo Murzi – Managing Director, Janssen România.

Pentru acest lucru, specialiștii în domeniu au propus următoarele soluții

– implicarea activă a medicilor de familie în descoperirea cazurilor și supravegherea lor în sistem ambulatoriu, sub observarea directă (măsură propusă de în cadrul prezentării raportului „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!”)

– accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care grăbesc vindecarea și scurtează timpul petrecut în spital

Tuberculoza multidrog rezistentă

Doar 16-26% dintre pacienţii cu TB MDR sunt vindecaţi

Potrivit raportului, actuala rată de vindecare a pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă este la jumătatea mediei globale, şi nu diferă cu mult faţă de rata de vindecare spontană, adică a pacienţilor cărora nu li se administrează niciun tratament.

A.

 

 

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel