Din cuprinsul articolului
Un nodul la sân este, în 80% din cazuri, benign, adică necanceros şi apare pe fondul schimbărilor hormonale lunare sau pe fondul altor probleme de sănătate.
Totuşi, medicii le încurajează pe femei să se palpeze lunar şi să meargă la medic imediat ce au simţit ceva nelalocul lui. Există preconcepții potrivit cărora nodulii canceroși se simt tari și rigizi, însă nu este o regulă. Pentru diagnostic, medicul va solicita investigaţii mai amănunţite, cum sunt ecografia mamară sau mamografia.
Iată care este adevărul din spatele miturilor despre nodulii mamari și cancer.
Ar putea fi un chist (un săculeț umplut cu lichid, care poate fi drenat), alte tipuri de tumori necanceroase, precum fibroadenomul, mai rar poate fi chiar un cheag de sange. Ar putea fi de asemenea un „pseudo nodul”, cauzat de schimbările hormonale și care, de fapt, să nu fie un nodul real.
Oricare ar fi cauza, este foarte important să faci examinarea periodică. Îți recomandăm să mergi periodic la medicul tău pentru un consult mamar, o mamografie sau o ecografie mamară. Este posibil ca în unele cazuri, să fie necesară si o biopsie pentru a clarifica diagnosticul.
NU ESTE ÎNTOTDEAUNA ADEVĂRAT. Pentru ca tu să poți să palpezi un nodul mamar, acesta măsoara de obicei peste 2 cm. Cele mai multe tipuri de cancer la sân sunt diagnosticate prin mamografiile de screening sau ecografiile mamare, chiar și atunci când acesta are doar câțiva milimetri.
FALS. Dimensiunea nu este un criteriu bun în funcție de care să îți faci griji sau nu. Nodulii identificați prin mamografie sau ecografie pot fi foarte mici. Și cel mai bine este să îl descoperi și diagnostichezi atunci când este mic, pentru a putea să îl învingi. Nu uita, de obicei, în momentul în care poți simti un nodul, el are deja 2 cm, fiind cam de dimensiunea unei cireșe.
FALS. Ei bine, nu este în regulă. Există situații când medicul îți poate recomanda să urmărești evoluția nodulului, dacă acesta prezintă toate caracterele de benignitate. Pot fi și cazuri de chisturi care se simt precum un nodul și care dispar odată cu perioadele menstruale. Dar, întotdeauna această evaluare și recomandare trebuie să vină din partea unui specialist.
ADEVĂRAT. Doar 5% – 10% din cazurile de cancer la sân sunt ereditare. Majoritatea femeilor care fac cancer nu au factori de risc genetici.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…