Din cuprinsul articolului
Nivelul scăzut al acestei vitamine crește riscul de demență. „Este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos”, avertizează specialiștii.
Deși există de fapt multe cauze pentru a lua vitamina C zi după zi, iar vitamina D are în mod pozitiv unele efecte minunate asupra fizicului tău, există acum un motiv foarte bun pentru a adăuga vitamina B9 (folat) la lista ta de vitamine nutriționale.
Nivelul scăzut al acestei vitamine poate fi legat de demență crescută și riscuri de deces la persoanele în vârstă
Acest lucru se datorează faptului că cercetările publicate recent în jurnalul Evidence Based Mental Health au arătat că neasigurarea necesarului de vitamina B9 ar putea fi un obicei alimentar care are legătură cu dezvoltarea demenței.
Studiind dosarele medicale de la peste 27.000 de persoane cu vârsta între 60 și 75 de ani, cercetătorii au descoperit că cei care aveau deficiență de acid folic aveau, de asemenea, demență.
„Este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos”, avertizează specialiștii
„Folatul pare să influențeze funcția cognitivă”, spune LisaYoung, PhD, RDN și membru al comitetului de revizuire medicală ETNT. „Este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos și la vârstnici, un deficiența poate contribui la îmbătrânirea creierului, ceea ce poate crește riscul de demență.”
În același timp, dr. Young subliniază că „o prea mare cantitate de acid folic poate masca o deficiență de B12, așa că dacă aveți tendința de a avea o deficiență de B12, ar trebui să anunțați medicul dumneavoastră dacă luați suplimente de folat”.
Dincolo de asta, Young adaugă: „Se găsește din belșug în mâncare, așa că este ușor să obțineți suficientă vitamina B9”.
Într-adevăr, dacă doriți să adăugați mai multă vitamina B9 în dieta dvs. specialiștii spun că se găsește în
- fructe și legume,
- leguminoase/fasole – sparanghel, salată verde, fasole, năut, broccoli
- majoritatea fructelor și legumelor.
Toate conțin folat. „Numele de folat vine chiar de la frunziș”. Pe deasupra, „rezerva de pâine (pâine de grâu și făină) este, de asemenea, îmbogățită cu acid folic”, mai spun specialiștii.