Cortizolul sau hormonul stresului are un rol esențial în organismul uman. Atunci când are o valoare mare, acesta poate afecta un individ atât fizic cât și emoțional. Mai mult, are un cuvânt de spus și în ceea ce privește imunității organismului.
Practic, cortizolul este un hormon produs de cele două glande suprarenale și este esențial pentru viață. Cortizolul ajută la menținerea tensiunii arteriale, a funcției imunitare și a proceselor antiinflamatorii ale organismului.
Glanda hipofizară reglează cantitatea de cortizol eliberată de glandele suprarenale. Atenție! Un nivel ridicat de cortizol în corp va reduce capacitatea organismului de a lupta cu bolile.
Specialiștii, medicii folosesc uneori compuși sintetici ai cortizolului cunoscuți sub numele de corticosteroizi pentru a trata tulburările legate de cortizol. Dacă se administrează în doze mari sau pe o durată prelungită, acest tratament poate avea o serie de efecte secundare, inclusiv osteoporoza și dezvoltarea diabetului.
Principalele roluri are cortizolului în organismul uman:
Nivelul ridicat de cortizol afectează întreg organismul
Medicii atrag atenția asupra faptului că un nivel prea mare de cortizol din organism va afecta întregul organism care treptat nu va mai funcționa la parametrii normali. Altfel spus, pacienții care se luptă cu stresul cronic sunt la risc de a dezvolta hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, obezitate, depresie, osteoporoză. Explicația este aceea că nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta cu bolile.
Analizele de sânge îți arată nivelul cortizolului din corp
Nivelul cortizolului din corp îl poți afla cu ajutorul unei analize de sânge. Este foarte important să mergi la medicul specialist endocrinolog dacă te simți obosit mereu, ai stări de iritabilitate, nu dormi bine. În urma evaluării medicale și a analizelor de sânge medicul va vedea cât este nivelul acestui hormon în corpul tău. Ai grijă, aceasta analiză se recoltează până în ora 8.00 dimineața, pe nemâncate.
Vrei să ai un nivel normal al acestui hormon în corp? Atunci fă tot posibilul să ai un regim alimentar sănătos, fă sport zilnic, nu te supăra din lucruri care nu au valoare. Fii calmă și zilnică învață să te iubești. Fix așa cum ești! Dacă totuși nu îți iese, mergi la un psiholog care să te ajute să te relaxezi și să elimini stresul din organism.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…