Din cuprinsul articolului
Nivel scăzut de testosteron. Efectele negative ale unui nivel scăzut de testosteron. Testosteronul înseamnă, în primul rând, masculinitate. Acest hormon oferă energie, contribuie la dezvoltarea masei musculare şi susţine activitatea intimă, dar ajută şi la îmbunătăţirea stării de spirit şi a sănătăţii osoase. Atunci când nivelul de testosteron se află la limita inferioară este nevoie de intervenţie medicală de specialitate.
In cazul barbatilor, testosteronul regleaza numeroase functii, pe langa productia de sperma. Printre aceste functii se afla si:
- libidoul
- masa osoasa
- distributia grasimii
- dimensiunea si rezistenta muschilor
- productia de eritrocite.
Fara cantitatile necesare de testosteron, barbatii pot sa devina infertili, deoarece acest hormon contribuie la dezvoltarea spermatozoizilor maturi.
Creierul si glanda pituitara sunt zonele care controleaza nivelul de testosteron. Odata ce este produs, acest hormon circula prin sange, pentru a-si indeplini numeroasele functii importante.
Limita inferioară a valorilor testosteronului se situează între 290-300 nanograme pe decilitru. Limita superioara se află intre 1000 şi 1200 nanograme de decilitru.
Valori testosteron
Valorile testosteronului se masoara in nanograme pe decilitru de sange (ng/dl). Mai jos sunt redate valorile considerate normale pentru testosteronul total din corp. Aceste valori pot varia in functie de varsta barbatului.
Sugarii si copiii au urmatoarele valori pentru testosteronul total din corp:
- Intre 0 si 5 luni: la baieti 75-400 ng/dl; la fete 20-80 ng/dl;
- De la 6 luni la 9 ani: la baieti mai putin de 7-20 ng/dl; la fete mai putin de 7-20 ng/dl;
- Intre 10 si 11 ani: la baieti mai putin de 7-130 ng/dl; la fete mai putin de 7-44 ng/dl
Adolescentii au urmatoarele valori pentru testosteronul total din corp:
- De la 12 la 13 ani: la baieti mai putin de 7-800 ng/dl; la fete mai putin de 7-75 ng/dl;
- La 14 ani: la baieti mai putin de 7-1200 ng/dl; la fete mai putin de 7-75 ng/dl;
- Intre 15 si 16 ani: la baieti 100-1200 ng/dl; la fete mai putin de 7-75 ng/dl;
Adultii au urmatoarele valori pentru testosteronul total din corp:
- De la 17 la 18 ani: la barbati 300-1200 ng/dl; la femei 20-75 ng/dl;
- De la 19 ani si peste 19 ani: la barbati 240-950 ng/dl; la femei 8-60 ng/dl.
Important: un nivel normal al testosteronului va depinde de varsta si de sexul pacientului.
Potrivit expertilor*, valorile normale ale testosteronului total la barbatii adulti sunt:
- De la varsta de 19 la 49 de ani: 249 – 836 ng/dl.
- De la 50 de ani si peste aceasta varsta: 193 – 740 ng/dl.
Pe de alta parte, valorile normale ale testosteronului total la femeile adulte sunt:
- De la varsta de 19 la 49 de ani: 8 – 48 ng/dl.
- De la 50 de ani si peste aceasta varsta: 2 – 41 ng/dl.
Iată ce efecte negative poate avea un nivel scăzut de testosteron
1. Lipsa de energiei
Oboseala este un efect comun al nivelului scăzut de testosteron. Este posibil să simţiţi că nu mai aveţi energia pe care o aveaţi înainte sau vă veţi simţi extrem de obosit. Bineînţeles, există mulţi alţi factori care vă pot afecta energia (procesul de îmbătrânire sau depresia). Un somn lung şi sănătos poate fi suficient pentru a vă creşte nivelul de energie. Incercaţi să dormiţi cel puţin 7-8 ore în fiecare noapte.
2. Scăderea libidoului
Lipsa libidoului poate fi cauzată de nivelul scăzut de testosteron. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul disfuncţiilor erectile. Cu toate acestea, nivelul scăzut de testosteron este de foarte puţine ori singurul motiv pentru care aveţi erecţii mai slabe şi mai puţine. Alte probleme medicale care pot fi de vină sunt bolile de inimă sau diabetul.
Dacă întâmpinaţi probleme în dormitor, vorbiţi cu un medic. În cazul în care aveţi un nivel scăzut de testosteron, libidoul va reveni la normal cu ajutorul tratamentului.
3.Nivel scăzut de testosteron: probleme de concentrare
Nivelul scăzut al testosteronului vă poate afecta concentrarea şi memoria. Este posibil să uitaţi că v-aţi făcut planuri şi veţi avea probleme de concentrare. Acest lucru se întâmplă mai des atunci când nivelul testosteronului este extrem de redus. Pentru a remedia problemele încercaţi să vă relaxaţi prin intermediu meditaţiei, yoga, exerciţiilor fizice sau masajului.
4.Modificări ale dispozitiei
O stare de spirit proastă sau depresia pot fi cauzate de nivelul scăzut de testosteron. Unii bărbaţi observă chiar schimbări majore ale personalităţii. Nimic nu îi mai face fericiţi şi nu mai vor să participe la activităţile care înainte le făceau plăcere.
Când nivelul de testosteron revine la normal, bărbaţii spun că se simt din nou ca înainte.
5.Schimbari ale masei musculare
Deoarece testosteronul ajută la contruirea musculaturii, atunci când nivelul acestuia scade, la fel se întâmplă şi cu masa musculară. Exerciţiile regulate pot ajuta la creşterea nivelului testosteronului.
6. Nivel scăzut de testosteron: apariţia grăsimii
Nivelul scăzut de testosteron nu numai că va determina modificări la nivelul masei musculare, dar veţi observa şi că v-aţi îngrăşat. Dacă nu faceţi exerciţii fizice ca să ardeţi caloriile, se va depune grăsimea. Pentru a evita acest lucru, încercaţi să urmaţi o dietă sănătoasă. Dacă sunteţi supraponderal sau obez, atunci când pierdeţi în greutate corpul va produce mai mult testosteron.
7. Subţierea părului de pe corp
Nivelul scăzut de testosteron poate duce la pierderea părului de pe suprafaţa corpului (părul facial, pubian, cel de pe mâini şi de pe picioare). În general, părul de pe cap nu este afectat, dar există o legătură între tratamentul cu testosteron şi chelia la bărbaţi.
8. Pierderea masei osoase
Nivelul scăzut al testosteronului este legat de osteoporoză, o boală care slăbeşte oasele. Există, însă şi alte cauze ale osteoporozei, de aceea este necesar să vorbiţi cu medicul. Pentru a vă menţine oasele sănătoase faceţi exerciţii regulat, inclusiv cu greutăţi, renunţaţi la fumat şi reduceţi consumul de alcool.
9.Probleme cu somnul
Atunci când nivelul de testosteron este mic, este posibil să aveţi probleme cu somnul şi să fiţi agitat în timpul nopţii. Pentru a fi sigur că veţi avea un somn bun, încercaţi să stabiliţi şi să respecţai un orar de somn. Mergeţi la culcare şi treziţi-vă la aceleaşi ore, chiar şi în weekend.
10.Nivel scăzut de testosteron: probleme la locul de muncă
Multe dintre efectele nivelului scăzut de testosteron-problemele de concentrare, stare de spirit schimbătoare şi scăderea bruscă a energiei- vă pot afecta eficienţa la locul de muncă. Dacă munca sau viaţa de familie s-au schimbat dramatic în rău, un control medical complet ar putea ajuta la găsirea cauzei.
Un test de sânge va putea determina dacă aveţi un nivel scăzut de testosteron, iar schimbarea stilului de viaţă şi tratamentul recomandat de medic vă vor ajuta să reveniţi la normal.