Sari la conținut

Nivel crescut al colesterolului? Iată ce trebuie să introduci în alimentație pentru a regla colesterolul

colesterol ridicat

Nivel crescut al colesterolului?  Colesterolul este un tip de lipide sau grăsimi din sânge care sunt produse de ficat. Deoarece și animalele au și ficat, consumul de carne, gălbenușuri de ou, păsări de curte, brânză și alte alimente non-vegetariene se pot adăuga la nivelul colesterolului din dietă.

Obiceiurile alimentare nesănătoase și lipsa activității fizice pot provoca o creștere semnificativă a nivelului de colesterol rău din sânge, cunoscut sub numele de dislipidemie, hipercolesterolemie sau hiperlipidemie.

Hipercolesterolemia nu este doar un factor predispozant la afecțiuni cronice, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune, diabet de tip 2 și obezitate, dar este, de asemenea, mai frecventă la cei care suferă de aceste condiții prealabile.

Tipuri de colesterol

Lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau „colesterol rău”

Este considerat tipul nociv al colesterolului. Excesul de LDL din sânge se depune pe pereții interni ai arterelor, micșorând spațiul pentru fluxul sanguin și declanșând tensiunea arterială ridicată.

Cantitatea redusă de sânge oxigenat către inimă și creier vă poate pune un risc crescut de atac cardiac și, respectiv, de accident vascular cerebral.

Ambele rezultate potențial fatale au apărut ca fiind cele mai importante cauze ale mortalității în Statele Unite, unde una din trei persoane poate suferi un nivel ridicat de colesterol.

Lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau „colesterol bun”

Ajută la combaterea efectelor negative ale LDL. Cantități suficiente de HDL pot curăța arterele de colesterol rău, livrându-le în ficat de unde sunt aruncate din organism.

Lipoproteine cu densitate foarte mică (VLD)

Este un tip de colesterol care conține în principal trigliceride care contribuie la afecțiuni cardiace, inclusiv blocaje arteriale și accidente vasculare cerebrale.

Cât de mult colesterol este necesar?

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), un profil lipidic sănătos ar trebui să se încadreze în următorii parametrii:

  • Nivelul colesterolului total sub 200 mg / dL
  • Nivelul total de LDL sub 100 mg / dL
  • Nivel total HDL 60 mg / dL sau mai mare
  • Trigliceride sub 150 mg / dL

Experții sugerează că trecerea la o dietă vegetariană bogată în fructe, legume, nuci, fasole etc., poate ajuta la contracararea nivelului ridicat de colesterol din sânge.

Alimente care pot ajuta la scăderea colesterolului

Adoptarea unor alimente sănătoase este primul pas către gestionarea nivelului de colesterol. Iată câteva dintre opțiunile alimentare sănătoase.

  1. Ovăz

Ovăzul a fost o alegere preferabilă pentru reglarea greutății și, de asemenea, au efecte de scădere a colesterolului.

Cantitatea semnificativă de fibre dietetice găsite în fulgii de ovăz poate ajuta la prevenirea absorbției unor cantități excesive de LDL în sânge și, astfel, la menținerea nivelului total de colesterol într-un interval sănătos.

Puteți avea un castron de ovăz la micul dejun sau chiar le puteți folosi pentru a face o variantă sănătoasă de alimente coapte, piureuri etc.

  1. Soia și produse din soia

Înlocuirea proteinelor pe bază de animale din dieta dvs. cu proteine vegetariene, cum ar fi soia, vă poate ajuta să reduceți aportul de grăsimi saturate.

Produsele din soia, cum ar fi tofu, lapte de soia, edamame și făină de soia, sunt surse bune de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, toate acestea putând contribui la scăderea nivelului de colesterol rău.

O meta-analiză din 2015 a atribuit efectele inhibitoare ale LDL ale soiei proteinelor din soia și izoflavonelor găsite în ea. Rezultatele au arătat că alimentele din soia întregi au fost mai eficiente în acest sens decât suplimentele din soia.

  1. Nuci

Spre deosebire de grăsimile trans și grăsimi saturate (care sunt unii dintre principalii instigatori ai hipercolesterolemiei atunci când sunt consumate în exces), grăsimile nesaturate (grăsimi bune) găsite în nuci sunt cunoscute pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare atunci când sunt luate cu moderare și ca parte a dietei echilibrate.

Nucile de copac, cum ar fi migdalele, nucile, pinele, nucile de macadamia, alunele, caju și fisticul, sunt toate o sursă bună de:

  • Acizi grași polinesaturați (PUFA)
  • Acizi grași mononesaturați (MUFA)
  • Fibră
  • Antioxidanți
  1. Fructe si legume

Este important să vă limitați aportul de carne și, în schimb, să vă construiți planul de masă în jurul fructelor și legumelor proaspete.

Nu numai că fructele și legumele sunt surse bogate de fibre dietetice, dar conțin și antioxidanți, polifenoli, flavonoide, vitamine și minerale, care sunt considerate bune pentru inima ta, pentru gestionarea colesterolului și pentru sănătatea generală.

*

Având în vedere că alegerile alimentare nesănătoase pot fi un factor pentru nivelurile ridicate de colesterol, consumul unei diete sănătoase și echilibrate pentru inimă este cheia pentru tratament și prevenire.

Alimentele înscrise în acest articol prezintă efecte de scădere a colesterolului, care au fost verificate prin cercetări preliminare, dar care trebuie studiate mai pe larg în studii la scară largă.

În plus, un singur produs alimentar nu poate face o diferență semnificativă decât dacă este încorporat într-o dietă sănătoasă și sănătoasă și cuplat cu alte modificări ale stilului de viață și tratamente medicale.

În ciuda beneficiilor sugerate, aceste alimente trebuie consumate cu moderație, deoarece cele mai multe dintre ele sunt dense în energie și pot împiedica digestia dacă sunt consumate în exces.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel