Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu a declarat joi în cadrul unei dezbateri că până la sărbătorile de Paște va fi finalizată toată procedura și „tot mecanismul” privind evaluarea noilor molecule de pe noua listă de medicamente compensate și gratuite.
„Până de Paște vom avea totul conturat și mecanismul de evaluare și criteriile. Până săptămâna viitoare va fi dat ordinul privind evaluarea moleculelor, mecanismul de evaluare. Criteriile de evaluare a moleculelor vor fi publicate pe site-ul MS. Până de Paște vom ști timpul în care ne încadrăm. Totul va fi pe repede înainte. Nu putem spune acum dacă un dosar va fi evaluat într-o săptămână, două sau mai mult. Suntem pe cale să dezvoltăm un mecanism de punere pe piață a moleculelor noi în mod transparent. Putem conta pe ANMDM pentru un nou mecanism de evaluare care să dea acces continuu moleculelor noi. Până de Paști vom avea imaginată toată procedura, tot mecanismul pe care ANMDM îl va gestiona și procedura ca și calendar”, a susținut demnitarul.
Potrivit lui Bănicioiu, unul dintre criteriile care vor fi luate în calcul la evaluare va și cel bugetar.
Bănicioiu a precizat că nu va fi niciodată de acord să nu pună în aplicare recomandările CE și a subliniat că nu se poate realiza o listă nouă de medicamente compensate și gratuite fără a exista în paralel și o delistare a medicamentelor vechi, întrucât acest lucru nu ar fi nici sustenabil financiar și nici eficace.
„Vreau ca această evaluare să permită automat și delistarea moleculelor care nu își mai dovedesc eficacitatea. Eu nu tratez lucrurile din prisma banilor. Din păcate, când este vorba de stat nu ai cum să nu te uiți la bani. Nu iau decizii numai în funcție de bani. Important este ca pacientul să fie corect tratat. Facem eforturi pentru a găsi bani. Am să mă bat pentru buget și la rectificarea bugetară. Dacă putem rezolva o problemă este bine să o rezolvăm astăzi ca să ne putem ocupa mâine pe celelalte probleme. Se impune ca un procedeu de evaluare să conțină și elemente de delistare. Nu poți să aduci medicamente noi fără a scoate din lista veche care nu era bună și care trebuie schimbată să o aduci în totalitate”, a susținut reprezentantul MS.
La rândul său, președintele ANMDM Marius Savu a arătat că pe lista de medicamente compensate și gratuite trebuie să se găsească medicamente eficace pentru pacient în funcție de nevoia acestuia în timpul cel mai scurt.
„Mecanismul de intrare a moleculelor noi trebuie să fie predictibil, transparent. În această decizie asociațiile de pacienți trebuie să aibă un cuvânt greu de spus. Diferența este evaluarea comparativă față de ceea ce ai. În actuala formă nu a existat evaluarea comparativă”, a spus Savu.
El consideră că nu este corect ca un medicament să fie introdus pe piața românească după ce a fost testat în mai multe țări.
„Încercăm să îl schimbăm (n.r. criteriul). Nu este normal ca eu să aștept dacă un medicament își arată în studiile clinice eficacitatea. Dacă el este folosit și arată că este mai bun față de ceea ce avem noi în momentul de față să mai aștept procedurile birocratice în 10-15 țări europene ca să câștige punctajul necesar să îl compensez și eu în România. Dacă acest medicament își face niște studii de cost-eficiență pe teritoriu României, în clinicile din România, și dovedește eficiență la un cost rezonabil, să îl propunem spre compensare casei și Ministerului Sănătății, chiar dacă el nu a mai fost compensat nicăieri în UE. Va rămâne în continuare criteriul că dacă este compensat în alte țări să fie luat în discuție, dar vrem să îl introducem și pe cel nou, nu numai criteriul că este compensat de alții”, a explicat Savu.
Reprezentantul ARPIM Dan Zaharescu a arătat că în România există 3 milioane de pacienți care așteaptă cu nerăbdare lista de medicamente compensate și gratuite.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…