Din cuprinsul articolului
Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, dovleacul poate fi consumat crud, fiert, copt, în plăcinte, tarte, shake-uri, salate, supe și mâncăruri. Atât leguma în sine, cât și semințele ei au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea
Țara sa de baștină este Peru și a ajuns în Europa adus de conchistadori prin secolul al XVI-lea. La americani este personaj principal al Halloweenului, sărbătorită anual la 31 octombrie, o sărbătoare de origine celtică ce înseamnă, de fapt, sfârșitul recoltării și începutul iernii. Numele sărbătorii provine din limba engleză, de la expresia all hallows’ Even (numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților). În noaptea de Halloween, dovlecii sunt sculptați în formă de lanterne înfricoșătoare, iar copiii costumați în vrăjitoare, vârcolași, mumii și alte personaje de film horror merg la colindat din casă-n casă pentru a primi dulciuri.
Pulpa conține: alfa şi beta-caroten, luteină, vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, calciu, sodiu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan, fier și zinc. Pe lângă acestea, mai găsim carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați ți zeaxantină. Nici seminețe nu-s mai prejos, în compoziția lor putând fi găsite: protide, lecitină, ulei, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime.
Efectele benefice ale semințelor de dovleac:
REȚETĂ:
PLĂCINTĂ DOVLEAC
Ingrediente:
– jumătate de kg de dovleac;
– 250-300 g zahăr
– 1 lgt scortisoara
– 2 lgt praf budincă de vanilie
– 5 ouă
– 500 g faina
– 300 g unt
– o lgt scorțișoară
– un plic de frișcă și 250 ml lapte.
Preparare:
Făina, 200 g de zahăr, 250 g de unt, 3 ouă (albușuri) și un vârf de sare se amestecă și se face aluat, care se lasă 30 minute la rece. Dovleacul tăiat felii se coace circa 30 minute (până se înmoaie), după care se face piuré. Piureul se amesteca cu scorțișoara, restul de zahăr, praful de budincă și gălbenușurile de la cele 5 ouă. Albușurile (rămase de la 2 ouă) se bat spumă și se adaugă compoziției. Se unge cu restul de unt o formă rotundă, se întinde aluatul, inclusiv pe margine, și se umple cu umplutura. Se dă la cuptor până se coace. La sfârșit se poate pudra cu zahăr tos și orna cu frișcă.
Shake de dovleac
Ingrediente:
– Jumătate de kilogram de dovleac (pulpă) tăiat cuburi și congelat;
– Două căni de lapte degresat;
– 3-4 linguri de miere;
– un sfert de lgt nucșoară.
Cuburile înghețate, laptele, mierea și nucșoara se pun în blender până se obține o pasta ceva mai consistență decăt iaurtul (se mai poate adăuga lapte dacă la aceste cantități iese prea gros). De asemenea, după gust, nucșoara poate fi înlocuită cu scorțișoară, cuișoare, ghimbir, turmeric,iar în loc de lapte poate fi folosit ceai verde, toate având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…