Sari la conținut

Dovleacul și beneficiile sale incredibile! Ce se întâmplă în organism când îl consumi

Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, dovleacul poate fi consumat crud, fiert, copt, în plăcinte, tarte, shake-uri, salate, supe și mâncăruri. Atât leguma în sine, cât și semințele ei au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea

Țara sa de baștină este Peru și a ajuns în Europa adus de conchistadori prin secolul al XVI-lea. La americani este personaj principal al Halloweenului, sărbătorită anual la 31 octombrie, o sărbătoare de origine celtică ce înseamnă, de fapt, sfârșitul recoltării și începutul iernii. Numele sărbătorii provine din limba engleză, de la expresia all hallows’ Even (numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților). În noaptea de Halloween, dovlecii sunt sculptați în formă de lanterne înfricoșătoare, iar copiii costumați în vrăjitoare, vârcolași, mumii și alte personaje de film horror merg la colindat din casă-n casă pentru a primi dulciuri.

Dincolo de valoarea spirituală, dovleacul e o bogată sursă de vitamine, fibre și nutrienți

Pulpa conține: alfa şi beta-caroten, luteină, vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, calciu, sodiu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan, fier și zinc. Pe lângă acestea, mai găsim carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați ți zeaxantină. Nici seminețe nu-s mai prejos, în compoziția lor putând fi găsite: protide, lecitină, ulei, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime.

  1. A) La ce e bună pulpa:
  2. reglează glicemia (beta-carotenul, care este antiinflamator și antioxidant), ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire (sărac în calorii – 20 calorii la 100g);
  3. menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor (100g de dovleac înseamnă 70% din necesarul zilnic de vitamina A); datorită compoziție de vitamină E previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, a petelor pigmentare, ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător și îmbunătățește circulația periferică;
  4. favorizează digestia, previne depunerile de grăsime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor);
  5. îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător masculin și este bun pentru femeile însărcinate sau care vor să facă un copil deoarece conține acid folic;
  6. previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii (datorită antioxidanților alpha și beta caroten, a vitaminelor A, C, E, care contribuie la micșorarea tumorilor);
  7. previne apariția bolilor cardiovasculare, menține sănătatea sistemului circulator și nervos, reglează tulburările hormonale, crește imunitatea ficatului și reduce apariția diabetului;
  8. combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele, ajută organismul în procesul de regenerare celulară, detoxifiază organismul, combate retenția de lichide din organism și constipația, întărește sistemul imunitar (vitamina C).

Efectele benefice ale semințelor de dovleac:

  1. făcut cremă cu miere pentru combaterea viermilor intestinali;
  2. diminuează oboseala și stimulează libidoul;
  3. stimulează activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi, întărește oasele și previne osteoporoza.

REȚETĂ:

PLĂCINTĂ DOVLEAC

Ingrediente:

– jumătate de kg de dovleac;

– 250-300 g zahăr

– 1 lgt scortisoara

– 2 lgt praf budincă de vanilie

– 5 ouă

– 500 g faina

– 300 g unt

– o lgt scorțișoară

– un plic de frișcă și 250 ml lapte.

Preparare:

Făina, 200 g de zahăr, 250 g de unt, 3 ouă (albușuri) și un vârf de sare se amestecă și se face aluat, care se lasă 30 minute la rece. Dovleacul tăiat felii se coace circa 30 minute (până se înmoaie), după care se face piuré. Piureul se amesteca cu scorțișoara, restul de zahăr, praful de budincă și gălbenușurile de la cele 5 ouă. Albușurile (rămase de la 2 ouă) se bat spumă și se adaugă compoziției. Se unge cu restul de unt o formă rotundă, se întinde aluatul, inclusiv pe margine, și se umple cu umplutura. Se dă la cuptor până se coace. La sfârșit se poate pudra cu zahăr tos și orna cu frișcă.

Shake de dovleac

Ingrediente:

– Jumătate de kilogram de dovleac (pulpă) tăiat cuburi și congelat;

– Două căni de lapte degresat;

– 3-4 linguri de miere;

– un sfert de lgt nucșoară.

Cuburile înghețate, laptele, mierea și nucșoara se pun în blender până se obține o pasta ceva mai consistență decăt iaurtul (se mai poate adăuga lapte dacă la aceste cantități iese prea gros). De asemenea, după gust, nucșoara poate fi înlocuită cu scorțișoară, cuișoare, ghimbir, turmeric,iar în loc de lapte poate fi folosit ceai verde, toate având numeroase beneficii pentru sănătate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel