Din cuprinsul articolului
Înalți oficiali ai Departamentului Apărării din Statele Unite iau în considerare retragerea până la 10.000 de soldați staţionaţi din Europa de Est, inclusiv România.
Această decizia a stârnit îngrijorare pe ambele continente în condiţiile în care l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit a șase oficiali americani și europeni citaţi de NBC News.
Unitățile avute în vedere fac parte din cele 20.000 de persoane pe care administrația Biden le-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor limitrofe Ucrainei după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.
Discuțiile interne din Statele Unite privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului.
Statele Unite îşi abandonează aliaţii din Europa?
În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite își abandonează aliații de lungă durată din Europa, care consideră Rusia drept o amenințare în creștere, au declarat oficialii europeni.

America first?
„Președintele revizuiește constant desfășurările și prioritățile pentru a se asigura că America rămâne pe primul loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, într-o declarație pentru NBC News.
Pe măsură ce Pentagonul suferă reduceri bugetare sub Trump, reducerea amprentei militare americane în Europa ar elibera resurse, potențial pentru regiunea Indo-Pacific, pe care oficialii administrației au declarat că o consideră o prioritate strategică mai mare.
Anularea desfășurării unităților de luptă în Europa de Est ar putea, de asemenea, să economisească bani pentru armată, care încearcă să crească investițiile în echipamente și arme inovatoare.
Aproximativ 80 000 de soldați americani sunt staționați în Europa. După ce Rusia a declanșat războiul, legislatorii din ambele partide au susținut o prezență militară americană puternică de-a lungul flancului estic al NATO, considerând că este un semnal important pentru Putin că Statele Unite rămân angajate în apărarea acestor state de frontieră.