Din cuprinsul articolului
Neuropsiholog: „Dar memoria prospectivă este complicată. Trebuie să vă formați o intenție și apoi să vă amintiți să o faceți….”
Memoria înseamnă, de obicei, amintirea unor lucruri care s-au întâmplat deja. Memoria prospectivă se referă însă la capacitatea de a-ți reaminti să faci ceva în viitor, de exemplu să te oprești să cumperi lapte în drum spre casă, să-și suni mama sau un apropiat cu prilejul zilei de naștere sau să-ți amintești să scoți caserola din cuptor.
Sarah Raskin, neuropsiholog clinician și profesor de psihologie și neuroștiință a făcut cercetări 30 de ani pe acest fenomen, măsurând memoria prospectivă și căutând tratamente pentru a-i ajuta pe cei care au probleme.
Specialista precizează că memoria prospectivă este abilitatea de a-ți aminti să realizezi o intenție viitoare, informează Adevărul.
Amintirile care au indicii bazate pe timp, cum ar fi, de exemplu, să faci ceva anume la ora 14 fix, sunt de obicei mai greu de reținut decât cele care au indicii bazate pe evenimente, cum ar fi o alarmă.
În plus, memoria prospectivă are legătură și cu alți factori. Vârsta este unul dintre ei.
Adulții în vârstă par să se descurce mai bine decât persoanele tinere în anumite situații
Potrivit specialistei, adulții tind să își piardă memoria prospectivă pe măsură ce îmbătrânesc, pe fondul schimbărilor cerebrale din cortexul prefrontal.
„Dar nu sunt numai vești proaste. De fapt, adulții în vârstă par să se descurce mai bine decât persoanele tinere în anumite situații, atunci când li se cere să-și amintească lucruri din viața de zi cu zi. Noi numim acest lucru paradoxul memoriei retrospective a vârstei”, explică Sarah Raskin.
Zona 10 a lui Brodmann este o regiune a creierului uman situată în lobul frontal, specific în cortexul prefrontal medial. Această zonă este asociată cu funcții cognitive superioare, precum planificarea, luarea deciziilor, controlul impulsurilor și auto-reglarea emoțională. Este considerată a fi implicată în procesele cognitive complexe și în comportamentele executive. Studiile de neuroștiință au evidențiat importanța zonei 10 a lui Brodmann în controlul activităților mentale superioare și în interacțiunea socială.
„Partea din creier care are cel mai important rol în memoria prospectivă este o zonă a lobilor frontali, denumită „Zona 10 a lui Brodmann”. Această zonă este implicată în păstrarea informațiilor în minte în timp ce se desfășoară o altă sarcină simultană.
„Dar memoria prospectivă este complicată. Trebuie să vă formați o intenție și apoi să vă amintiți să o faceți. Acesta este rolul cortexului prefrontal, care este partea creierului responsabilă cu planificarea și organizarea”, spune specialista.
Împreună cu echipa sa, neuropsihologul a constatat că o serie de afecțiuni medicale pot afecta memoria prospectivă, precum leziunile cerebrale, boala Parkinson ori scleroza multiplă. La fel și consumul excesiv de alcool.
Specialista recomandă câteva tehnici care ar putea ajuta la îmbunătățirea funcționării memoriei prospective. Repetiția pe de rost și imaginile vizuale pot fi de ajutor.
„Dacă aveți un ceas sau un telefon cu calendar și alarme, setarea acestor dispozitive pentru sarcinile importante pentru dumneavoastră este evident utilă. Faceți o scurtă înregistrare pe telefon sau faceți o fotografie pentru a vă reaminti unde este parcată mașina dvs. Există, de asemenea, aplicații specifice, concepute pentru a vă reaminti (n.r diverse sarcini)”, spune neuropsihologul.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza pentru zilele următoare şi anunță o vreme…
Horoscopul zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2024, aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi…
În calendarul creştin ortodox, pe data de 9 noiembrie este sărbătorit Sfântul Nectarie de la…
Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de lupus, o boală…
Fie că este vorba de un talisman sau un medalion, multe persoane cred că purtarea…
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde se înregistrează în mod normal temperaturi de peste 55…